19.1 C
Paşcani
joi, mai 2, 2024

Preoţii care şi-au riscat libertatea în comunism, premiați de IPS Teofan

Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a realizat la slujba de ieri de pe scena amplasată în curtea Catedralei Mitropolitane o nouă mişcare importantă, în premieră la nivel naţional: a condamnat comunismul la 30 de ani de la Revoluţie şi a făcut unul dintre primele gesturi ale unei instituţii publice de a-i premia pe cei care au luptat împotriva regimului.

17 preoţi au fost distinşi cu cea mai înaltă distincţie a bisericii – Crucea Moldavă, cei care aveau deja această cruce au primit o Cruce specială. Aceşti 17 preoţi au luptat în comunism împotriva tuturor opreliştilor pentru a construi biserici noi, în special în zona rurală, la sate, unde ochiul partidului vedea încă în ceaţă, şi în timp ce în marile oraşe se duceau lupte de demolare a bisericilor.

„Puţin câte puţin trec anii şi uităm de acea perioadă de dinaintea lui decembrie 1989. Veteranii de război s-au dus sau se duc, unul câte unul. Cei care au pătimit în închisori, de asemenea, ne părăsesc; puţini mai sunt printre noi. Am socotit că este bine, la apropierea acestui soroc, să ne aducem aminte de câteva clipe luminoase care au răzbătut ca o stea strălucitoare prin întunericul acelor vremi; şi anume, câţiva din preoţii care mai sunt în viaţă, care au zidit biserici înainte de 1990. S-a amintit mult despre bisericile dărâmate şi va trebui să amintim în continuare că nimeni şi nimic nu poate justifica dărâmarea unei biserici“, a spus IPS Teofan în discursul său înainte premierii.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole