13.5 C
Paşcani
miercuri, mai 8, 2024

Populația României a scăzut cu peste 120.000 de persoane. Avertismentul sociologilor pentru viitor

Anul trecut populaţia României a scăzut cu peste 120 de mii de persoane, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Surprinzător, nu emigarea este principala cauză a declinului demografic, ci numărul prea mic de naşteri. Iar specialiştii spun că fenomenul se va agrava şi vom asista la o îmbătrânire a populaţiei.

Anul trecut ne-am împuţinat pentru că în fiecare lună numărul de naşteri a fost mult mai mic decât cel a deceselor. Până în 1990, româncele aveau cel puţin 2 copii, însă acum media a scăzut la doar 1,6 copii.

Reporter: – Ce credeţi, de ce nu mai fac oamenii copii?

Femeie: – Păi nu mai fac, că vremurile sunt grele.

Poate sărăcia?”, este de părere un bărbat.

Pentru că le e frică de angajament, viaţa din ziua de astăzi e mult prea grea şi pe viitor o să fie şi mai şi datorită guvernanţilor noştri. De aceea!”, este de părere o mămică.

Aşa că anunl trecut s-a înregistrat din nou spor natural negativ, adică au fost cu 71 de mii mai multe decese decât naşteri. Iar lucrurile nu se vor îmbunătăţi, spun specialiştii.

Ceea ce e mai rău încă nu s-a întâmplat, adică ceea ce urmează va fi mult mai rău decât ceea ce este în momentul de faţă. Analizele arată că în 2050 vom fi aproximativ 15-16 milioane. Asta înseamnă efectiv o sinucidere”, este de părere sociologul Gelu Duminică.

La faptul că botezurile sunt mai puţine decât înmormântările se adăugă fenomenul emigraţiei.

Continuarea pe Stirile PRO TV 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70