19.1 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Am intrat în Postul Sf. Petru și Pavel, apostolii care trimit grindina pe pământ. Superstiţii mai puţin ştiute vorbesc de potop şi cutremure

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe luni, 4 iunie 2018, şi durează până în 28 iunie. Cele trei săptămâni de interdicţii sunt cunoscute în popor şi sub denumirea de Postul Sânpetrului.

Prin ţinerea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime, de aceea în vechime acest post se mai numea Postul Cincizecimii.

Postul începe cu dezlegare la peşte

În fiecare sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, vin și ulei. Învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare arată că lunea, miercurea și vinerea se mănâncă legume fără ulei, marți și joi aceleași cu untdelemn și vin.

Dezlegarea la pește există și luni, marți și joi dacă este serbat un sfânt cu doxologie mare și cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se dezleagă la untdelemn și vin. Și de hramurile bisericilor se oferă dezlegare la pește.

Continuarea pe Observator 

Alte articole