18.5 C
Paşcani
duminică, septembrie 26, 2021

Lemnul de foc s-a scumpit. Criza la Ocolul Silvic din Pascani

Se apropie sezonul rece, iar cetatenii care locuiesc la case si nu sunt racordati la retelele de gaze naturale, incep sa se aprovizioneze cu lemne de foc. Pretul insa pentru un metru cub a crescut fata de anul trecut cu pana la 8 procente.

Potrivit celor spuse de seful Ocolului Silvic din municipiul Pascani, Ionel Pintilie,  in aceasta toamna un metru cub de fag sau carpen se vinde cu 250 de lei, fata de 230 de lei, cat era anul trecut. Cei care vor sa cumpere material lemnos de la unitatea silvica pascaneana, trebuie sa faca o solicitare catre Primaria de care apartine, dar nu poate primi mai mult de 7 metri cubi de familie.

Cantitatea este limitata, deoarece ocolul pascanean se confrunta cu o criza de lemne. Cererea este foarte mare, iar suprafata administrata de institutie a scazut dramatic in ultimii zeci de ani, de la 14.100 de hectare in anul 1990, la 5.570 de hectare in prezent.

In acest an, atestatul de exploatare a unitatii silvice a fost de circa 12.000 de metri cubi, iar mai bine de jumatate a fost deja consumat.

Mentionam ca ocolului din Pascani sunt arondate 22 de comune si doua orase, Pascani si Targu Frumos.

Potrivit Mediafax, in ultimii doi ani, România s-a confruntat cu o criză a lemnului de foc, în contextul în care s-au redus tăierile ilegale, deci a fost mai puţin lemn pe piaţă, dar şi pentru că industria prelucrătoare a început să folosească lemn de foc în producţie, oferind preţuri mai mari decât poate oferi populaţia, potrivit datelor din piaţă.

Aproape jumătate (47%) din totatul gospodăriilor din România utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire, conform datelor ultimului recensământ naţional, acesta reprezentând principala sursă de încălzire a gospodăriei la nivelul ţării.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Stâlp de beton cu fire de curent, doborât in Gâștești

Pericol pe strada 24 ianuarie din suburbia Gastesti a municipiului Pascani, sambata, 25 septembrie, dupa amiaza. Un...

Cum să pui bazele unei grădini ecologice cu legume. Atelier de lucru și vizită în ferma Scufița din Homița

Atelier de lucru și vizită în ferma legumicolă Scufița din Homița din comuna Cristesti, joi, 23 septembrie, in prima...

Au crescut infectările, crește și numărul de vaccinări la Pașcani

Creste numarul de infectari, iar la Pascani a inceput sa creasca si numarul de vaccinari. Informatiile au...

FOTO | Specialiști de la Iași, în vizită de lucru la Palatul Cantacuzino Pașcani. Apel pentru cetățenii care au acasă lucruri cu valoare istorică

Lucrarile la Palatul Cantacuzino din municipiul Pascani sunt in plina desfasurare. Miercuri, 22 septembrie a.c., la fata locului au venit si specialisti de la Complexul Muzeal National Moldova din Iasi, ce vor ajuta la organizarea muzeului municipal. Ei au vizitat cladirea si zona pentru a vedea ce se afla acum la fata locului si cum va urma sa fie facuta amenajarea. //

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI