8.9 C
Paşcani
miercuri, septembrie 22, 2021

Căldura, motiv de scandal. Consilierii PSD si PMP au aprobat diminuarea pretului la caldura si majorarea subventiei, cei din PNL s-au abtinut – VIDEO

Căldura, motiv de scandal. Consilierii PSD si PMP au aprobat diminuarea pretului la caldura si majorarea subventiei, cei din PNL s-au abtinut

Şedinţa cu scandal în legislativul păşcănean. Vineri de la ora 10.00, consilierii au fost convocaţi, de urgenţă, pentru a rezolva problemele apărute la regia locală de termoficare. Distribuitorul de gaz a închis robinetele pe motiv că nu au fost achitate facturi în valoare de cca 650.000 lei iar RAGCL nu poate furniza căldură în şcoli şi grădiniţe, şi celor cca 2600 de abonaţi câţi au mai rămas la sistemul centralizat de încălzire. Î
n aceste condiţii primarul municipiului Paşcani a propus suplimentarea subvenţiei la căldură cu încă 400.000 lei. Banii au fost luaţi de la investiţii, iluminat public şi economiile înregistrate de la asfaltarea străzii Mihai Viteazu. Pentru că plată să fie posibilă a fost diminuat preţul de vânzare al căldurii pentru populaţie de la 265 la 170 lei pe gigacalorie, măsură fiind valabilă până la sfârşitul acestui an. Cele două proiecte au fost aprobate doar de consilierii PSD şi cel din PMP, în timp ce liberalii s-au abţinut.

Inainte de vot a început scandalul. Consilierii din opoziţie i-au cerut primarului să îşi asume întreaga responsabilitate şi au dat vina pe el, pentru problemele regiei. Ei au motivat că edilul municipiului ar fi trebuit să îşi asume până acum o soluţie şi că regia ar fi avut bani dacă consilierii PSD ar fi majorat şi mai mult preţul la căldură măsură sprijinită de liberali în vara acestui an.

În replică primarul Dumitru Pantazi i-a acuzat pe consilierii liberali că ştiu doar să critice, în loc să vină cu soluţii, că fac campanie electorală şi nu îşi asumă problemele puse în discuţie.
Duelul verbal dintre cei doi a continuat timp de câteva minute, fără nici un rezultat.
Pantazi a arătat că actuala administratie a achitat, integral şi chiar în avans, subvenţiile la căldură pentru regie şi facturile la unităţile de învăţământ, în comparaţie cu fosta administratie care a lăsat în urma datorii uriase.

Primarul păşcănean a mai precizat că a solicitat conducerii regiei să facă demersurile necesare intrării în insolventa dar Consiliul de Administratie nu a luat nici o decizie.

Mai mult, consilierul PMP i-a acuzat pe consilierii liberali că au un dublu discurs în legătură cu propunerea de intrare în insolventa a regiei. Sorin Olariu a criticat şi mesajele postate pe Facebook de consilierul Claudiu Bodoasca.

Prezent la şedinţa, managerul interimar al regiei a făcut apel la calm. El a informat consilierii că suplimentul de subvenţie la căldură, cele 400.000 lei, nu sunt suficiente pentru plata facturilor restante. Gelu Nedelcu a precizat că furnizorul de gaz a anunţat că va deschide robinetele doar după achitarea întregii datorii.
Reprezentantul regiei a mai explicat că şi în cazul majorării preţului la căldură, peste limita aprobată de consilierii PSD s-ar fi ajuns în acesta situaţie. Asta deoarece banii încasaţi de la populaţie sunt executaţi de Ministerul Finanţelor.

În acelaşi context consilierul Vasile Haldan a atras atenţia regia se afla în subordinea Consiliului Local, nu a primarului şi că responsabilitatea aparţine membrilor Consiliului de Administratie şi consilierilor locali. De asemenea el a subliniat ca Pascaniul are printre cele mai mari preturi la caldura din tara si ca o noua majorare nu ar duce la incasari mai mari, iar consilierii ar trebui sa tina cont de gradul de suportabilitate al populatiei.
De asemenea consilierul Vasile Avramiuc a făcut apel la unitate şi înţelegere în Consiliul Local pentru a fi găsite cele mai bune soluţii pentru cetăţeni.
Menţionăm că la începutul săptămânii viitoare conducerea RAGCL se va deplasa la Bucureşti pentru a convinge furnizorul de gaz să reia distribuţia, după plata parţială a datoriei. Dacă răspunsul va fi pozitiv regia va incepe furnizarea căldurii de la jumătatea săptămânii. Dacă răspunsul va fi negativ regia va cumpăra gaz de la alt furnizor în condiţii mai puţin avantajoase şi posibil cu plata în avans. În aceste condiţii RAGCL va furniza căldură abia înspre sfârşitul lunii octombrie.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Intalnire cu primarii pentru Autostrada A8, Tărgu Neamt – Iasi. Incep forajele geotehnice

Intalnire importanta in sala de sedinte a Consiliului Local din Pascani cu privire la stadiul de realizare...

Parcul industrial al Pascaniului, deocamdata doar vorbe

Demersurile privind amenajarea unui parc industrial la Pascani bat pasul pe loc de luni de zile. Consiliiul...

Cum explica primarul Pintilie discursul din prima zi de scoala: Am fost invitat, am participat dar nu sunt de acord. In 2015 i-a trimis...

Prezenta autoritatilor locale si judetene doar la doua unitati de invataman din Pascani, la festivitatea de deschidere...

11 milioane lei, imprumut pentru cimitirul mic si Piata Vale. Dediu: „Primarul Câțu”, nici un leu de la Guvern sau UE

Municipiul Pascani se imprumuta de la Trezoreria Statului pentru doua investitii importate. Solicitarea primarului Marius Pintilie a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI