11.1 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

„Bac”-ul de toamnă începe azi: emoţii mari în aproape 1.300 de familii din județ

1.280 de absolvenţi de liceu din judeţul Iaşi s-au înscris pentru bacalaureatul de toamnă, prima probă scrisă a sesiunii desfăşurându-se astăzi. Astfel, astăzi, 16 august, are loc proba scrisă la Limba şi literatura română, urmând ca mâine, 17 august, să se desfăşoare proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 18 august, va avea loc proba la alegere a profilului şi a specializării.


Pentru susţinerea probelor scrise, în judeţ s-au înscris 1.280 de candidaţi, dintre care 876 de candidaţi din promoţia curentă, respectiv 404 candidaţi din promoţiile anterioare.

Pentru 7 absolvenţi provenind din 3 şcoli ale judeţului Iaşi, Comisia Judeţeană de Bacalaureat a propus adaptarea procedurilor de susţinere a examenului în vederea asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor, fiind elevi cu cerinţe educaţionale speciale. Primelor rezultate se vor afişa, în centrele de examen şi pe site-ul bacalaureat.edu.ro, pe data de 31 august, până la ora 12, iar eventualele contestaţii pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12-18, inclusiv prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 3 septembrie.

Probele scrise vor începe de la ora 9.00, iar accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30. De asemenea, conform reglementărilor în vigoare, în fiecare centru de examen va dispune de de asistenţă medicală, echipamente şi materiale de protecţie, intrările şi ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat, iar în sălile de clasă în care se desfăşoară probele distanţa dintre candidaţi va fi de cel puţin 1 metru unul faţă de celălalt sau distanţa maximă posibilă. Totodată, fiecare persoană care are drept de acces în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare, sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini, în incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie, iar colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate. În acelaşi timp, este interzis schimbul de obiecte personale între candidaţi. Candidaţii au la dispoziţie trei ore pentru redactarea lucrării din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor, iar de prelungirea timpului, cu maximum două ore, beneficiază doar elevii cu cerinţe educaţionale speciale pentru care Comisia Judeţeană de Organizare a examenului de bacalaureat a aprobat acest lucru, în urma unei cereri depuse. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Cei care vor susţine proba scrisă pot folosi la redactarea lucrărilor doar obiecte de scris cu cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor pot utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen şi sunt interzise mijloacele de calcul sau orice suport de scris în afara celor oferite în cadrul examenului. Este interzisă introducerea în sălile de examen a ghiozdanelor, genţilor sau sacoşelor de orice fel sau mijloace electronice. Candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 5 la fiecare probă scrisă, iar media notelor trebuie să fie cel puţin 6 pentru a fi consideraţi promovaţi.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole