10.3 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 16, 2021

Ziua Pământului 2021: Peste 100 de laureați ai Premiului Nobel cer liderilor mondiali să renunțe la combustibilii fosili

Pe măsură ce liderii lumii se pregătesc pentru summitul virtual privind schimbările climatice organizat de președintele american Joe Biden, peste 100 de laureați ai Premiului Nobel au un mesaj clar pentru aceștia: țineți combustibilii fosili în pământ, relatează CNN.

Dalai Lama și 100 de alți câștigători ai prestigiosului premiu i-au scris lui Biden și celor care vor participa la întâlnirea de joi, îndemnându-i să facă pași concreți pentru renunțarea treptată la combustibilii fosili în vederea prevenirii unor schimbări climatice catastrofale.

„Arderea de combustibili fosili este responsabilă pentru aproape 80% din emisiile de dioxid de carbon începând de la revoluția industrială”, notează scrisoarea, adăugând că „permiterea continuării extinderii acestei industrii este imorală”.

Semnatarii cer liderilor mondiali să ia măsuri.

„Liderii, nu industriile, au puterea și responsabilitatea morală să întreprindă acțiuni îndrăznețe pentru a rezolva această criză”, afirmă aceștia.

Laureații au subliniat trei pași despre care aceștia afirmă că trebuie luați de către lideri: oprirea oricăror expansiuni viitoare a producției de petrol, gaze naturale și cărbune; renunțarea treptată la producția existentă într-o manieră corectă și echitabilă; și realizarea de investiții masive în tranziția către energie regenerabilă la nivel global.

„Pe lângă faptul că sunt sursa principală a emisiilor, există poluarea locală și costurile de mediu și sănătate asociate cu extracția, rafinarea, transportarea și arderea combustibililor fosili. Aceste costuri sunt adesea plătite de populațiile indigene și comunități marginalizate”, afirmă autorii scrisorii.

Printre semnatarii acesteia se numără Jody Williams, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1997 pentru campania sa de a interzice minele antipersonal, Harald zu Hausen, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 2008 pentru descoperirea virusului papiloma uman care cauzează cancerul cervical, și Frances H. Arnold, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2018 pentru realizarea primei „evoluții direcționate” a enzimelor.

Sursa HotNews

DE LA ACELAȘI AUTOR

Cum să-ți protejezi banii de inflație: e mai simplu decât crezi

Cu toții auzim de la știri, în această perioadă, cum rata inflației bate record după record. Din...

Alimentația nesănătoasă și viciile golesc buzunarele românilor. Oamenii susțin că sunt prea săraci pentru a mânca sănătos

Avem obiceiuri alimentare nesănătoase şi vicii. Dăm la fel de mulţi bani pe alcool cât dăm pe...

Săraca Deltă bogată, paradoxul neştiut de dincolo de frumuseţe. De la traiul de pe o zi pe alta, la încălcarea legii: “În cărţi e...

Ne mândrim cu delta, bucata noastră de ţară inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Pentru noi, tărâmul dintre...

Din bucătăriile virtuale, la tribunal. Jamila și Laura Laurențiu se luptă în instanță pentru eclerul la tavă

“Eclerul la tavă” este disputat în justiție de Jamila și Laura Laurențiu, ambele urmărite pentru rețetele pe...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI