9.1 C
Paşcani
duminică, noiembrie 28, 2021

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei – 24 martie 2018

Tu ce știi despre tuberculoză?

Tuberculoza este boală infecțioasă produsă de Mycobacterium tuberculosis, menționată încă din antichitate (undeva între secolele XVII-XVI ien).

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei este marcată în fiecare an la 24 martie, zi în care, în anul 1882, Robert Koch anunța descoperirea bacilului care provoacă tuberculoza (Mycobacterium tuberculosis).

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, tuberculoza este prima cauză de deces din categoria bolilor infecțioase și printre primele cauze de deces prin orice boală la nivel mondial.

Astăzi, se consideră că o treime din populația globului este deja infectată cu Mycobacterium tuberculosis, dar doar un mic procent din persoanele infectate fac tuberculoză (persoanele cu un sistem imunitar deficitar au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză).

Tuberculoza este o boală care poate fi vindecată

Tratamentul standard al tuberculozei asociază concomitent 4 medicamente antiinfecțioase (rifampicina, isoniazida, pirazinamida, etambutol) luate sub strictă supraveghere medicală, timp de 6 luni.

O formă complicată a tuberculozei este tot mai frecvent menționată la nivel internațional: tuberculoza multidrogrezistentă (MDR-TB) caracterizată prin rezistența la minim 2 din cele 4 medicamente standard (de linia I) utilizate în tratamentul tuberculozei. În aceste situații, tratamentul este de mult mai lungă durată (până la 18 luni) și necesită și alte medicamente.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Gemuri și dulcețuri pentru iarnă – 10 rețete

Ne apropiem cu pași repezi de iarnă, așa că este timpul ideal pentru a face gemuri și...

Într-un sat din India fiecare nume e un cântec unic. Cum primesc sătenii melodia care îi va însoți toată viața

Într-un sat îndepărtat din Meghalaya, locuitorii au trei nume: un nume obișnuit, o melodie distinctă și o...

Ana Maria Popescu a fost declarată cea mai bună spadasină a lumii pentru a 5-a oară

Federația Internațională de Scrimă a desemnat-o pe Ana Maria Popescu cea mai bună spadasină a lumii. „Medalia olimpică...

Seful Inspectoratului de Politie Iasi, Costel Gîtlan, a fost înaintat la gradul de chestor de poliţie

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat decretul prezidențial privind înaintarea în gradul profesional de chestor de politie...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI