22.2 C
Paşcani
vineri, iunie 25, 2021
22.2 C
Paşcani
vineri, iunie 25, 2021
Array

Ziua Mondială a apei – concurs „Apa în literatură”. Participă și elevi de la o școală din Pașcani

elefant.ro
vivacredit.ro
answear.ro
credius.ro
elefant.ro
fashiondays.ro
creditfix.ro
oferta.oceancredit.ro
horacredit.ro/

Ultimele știri

De Ziua Mondială a Apei, elevi de la școli din tot județul Iași participă la un concurs denumit sugestiv “Apa în literatură”. Pentru ocupanții primelor trei poziții, s-au pregătit premii consistente în bani. Concursul se desfășoară la Iași, duminică, iar organizatorii au pregătit și momente de muzică care să-i destindă pe participanți.

Official Trailer: World Water Day 2016

Acesta este clipul realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Apei. El ne arată că puterea apei și a jobului pe care îl avem transformă viața oamenilor. Jumătate dintre toți lucrătorii de pe Pământ sunt angajați în sectoarele legate de apă. Milioane dintre ele sunt nerecunoscute si neprotejate.

Un concurs care să atragă elevii este organziat duminică la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” și SC ApaVital SA Iași. Și-au anunțat participarea zece echipe, dintre care una de la Colegiul Național “Mihail Sadovenu” din Pașcani. Echipajele, formate din câte trei elevi de la fiecare liceu participant, vor trebui să răspundă la o serie de întrebări formulate din bibliografia comunicată odată cu regulamentul, dar și la întrebări de cultură generală.

Premiile pentru ocupanții primelor trei locuri în ordinea punctajului obținut sunt în bani și sunt acordate de SC ApaVital SA Iași (fondul total de premiere este în valoare de 2.250 lei). Pentru ocupanții următoarele locuri se vor acorda premii constând în obiecte și materiale promoționale. Juriul este format din: Dan Doboș (director, Biblioteca Județeană), prof. univ. dr. Constantin Dram, Bogdan Mihai Mandache (redactor), Florentin Busuioc (bibliograf) și ing. Răzvan Manolache (șef Birou Relații Publice, ApaVital Iași).

Cu aceeași ocazie, studenți ai Facultății de Muzicologie de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași (Mădălina Andrieș – flaut, Ecaterina Blaj – vioară, Mihaela Spulber – pian) vor interpreta un colaj de fragmente de muzică clasică reunite sub genericul „Muzica Apelor”. În program: Dunărea albastră de J. Strauss,  Valurile Dunării de I. Ivanovici și Valse Impromptu (Cziffra) de Fr. Liszt.

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie și are ca scop aducere în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării cantitative și calitative a apelor și de a pune în adevărata lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992. În România, această zi se sărbătorește din 1993. În fiecare an, marcarea acestei zile se face sub un slogan, pentru anul 2016 acesta fiind „Apa și locurile de muncă” (Water and Jobs).

Bibliografie pentru elevii care participă la concurs.

 1. Vasile Alecsandri,Balta Albă
 2. George Bacovia,Lacustră,  Plouă, Rar
 3. Ion Barbu,Joc secund
 4. Lucian Blaga,Fântânile (Sapă, frate, sapă, sapă)
 5. George Coşbuc, Apa
 6. Ion Creangă,Amintiri din copilărie; Harap-Alb
 7. Mihai Eminescu,Cezara
 8. Gala Galaction,Moara lui Călifar
 9. Octavian Goga,Oltul
 10. Calistrat Hogaş,Pe drumuri de munte (În Munţii Neamţului. La Tazlău)
 11. Panait Istrati,Chira Chiralina
 12. Alexandru Macedonski,Rondelul apei din grădina japonezului
 13. Fănuş Neagu,Dincolo de nisipuri
 14. Mihail Sadoveanu,Împărăţia apelor

Pentru departajare: Frank Herbert, Dune și întrebări de cultură generală.

Regulamentul de desfășurare poate fi consultat aici

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
câțiva nori
22.2 ° C
22.4 °
21.2 °
87 %
1.6kmh
22 %
vin
30 °
sâm
27 °
Dum
24 °
lun
26 °
mar
25 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI