More

  Ziua Limbii Române. Ce spun pășcănenii despre această sărbătoare. Vezi care sunt cele mai frumoase cuvinte

  Array

  Ziua Limbii Române. Ce spun pășcănenii despre această sărbătoare.

  Vezi care sunt cele mai frumoase cuvinte

   Limba română este o limba fascinantă. Deosebit de complexă şi de frumoasă. Este limba care ne ajută să ne exprimăm cele mai adânci emoţii, cele mai fireşti gânduri şi să existăm. Așadar cuvinte precum “mulțumesc”, “duios”, “ideal” sau “dor” sunt doar câteva dintre cele mai îndrăgite vorbe spuse de poporul român. Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Române, moment de celebrare, recunoștere și aprofundare a importanței limbii materne ca element esențial în menținerea identității românești atât în țară cât și în rândul comunităților românești de pretutindeni.

  Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la data de 19 februarie 2013, cu 312 voturi pentru, două împotrivă și cinci abțineri, un proiect de lege prin care se instituie ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române.

  Printre motivele pentru care iubim limba română, pășcănenii au răspuns ca fiind tradițiile, muzica populară, filmele, literatura și că trebuie să promovăm cât putem de mult peste hotare.

   

  Limba română, conform studiilor de lingvistică, deţine un fond de peste 200.000 de cuvinte, din care, în DEX, există aproape 60.000. Dintre ele, în limbajul cotidian folosim frecvent câteva sute. Dar cu toţii avem cuvinte preferate. Astfel, dintr-un top al celor mai frumoase cuvinte din limba română n-ar trebui să lipsească următoarele Dor, Vis, Lună, Dulce, Suflet, A părea, Amurg, Prunc, Ler, Noapte.

   

  Pentru a marca această zi, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează, în capitală, în colaborare cu Academia Română, o dezbatere cu tema „Renaşterea şi reînnoirea limbii române în diaspora”, iar în marile oraşe ale lumii au loc acţiuni, în centrele Institutului Cultural Român. Dezbateri, conferinţe, lansări de carte, recitaluri şi expoziţii sunt organizate de la Istanbul la New York, de la Madrid la Tel Aviv sau Varşovia.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Tânăr de 18 ani arestat pentru complicitate în dosarul de furt calificat cu o pagubă de 180.000 de lei

  La data de 12 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Iaşi au efectuat o percheziţie domiciliară, pe raza comunei Moţca, în...

  Declarația politică a deputatului Sorin Năcuță cu privire la amenajarea hidroenergetică Pașcani

  C.P. După o informare privind stadiul lucrărilor la Amenajarea Hidroenergetică Pașcani, după discuții prealabile cu președintele Consiliului Județean, dl Costel Alexe și cu președintele...

  Un magazin al primarului Pașcaniului a fost spart marți seara – VIDEO

  Unul dintre magazinele primarului municipiului Pascani a fost spart marti, 13 martie, imediat dupa lasarea intunericului. Este vorba despre locatia de pe strada Stefan cel Mare, din centrul orasului. Un tanar in varsta de 30 de ani, care ar fi fost baut, a spart geamul de la intrare si a luat mai multe bunuri din unitate.  //

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet