12.2 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023
Array

Ziua Limbii Române. Ce spun pășcănenii despre această sărbătoare. Vezi care sunt cele mai frumoase cuvinte

Ziua Limbii Române. Ce spun pășcănenii despre această sărbătoare.

Vezi care sunt cele mai frumoase cuvinte

 Limba română este o limba fascinantă. Deosebit de complexă şi de frumoasă. Este limba care ne ajută să ne exprimăm cele mai adânci emoţii, cele mai fireşti gânduri şi să existăm. Așadar cuvinte precum „mulțumesc”, „duios”, „ideal” sau „dor” sunt doar câteva dintre cele mai îndrăgite vorbe spuse de poporul român. Astăzi sărbătorim Ziua Limbii Române, moment de celebrare, recunoștere și aprofundare a importanței limbii materne ca element esențial în menținerea identității românești atât în țară cât și în rândul comunităților românești de pretutindeni.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, la data de 19 februarie 2013, cu 312 voturi pentru, două împotrivă și cinci abțineri, un proiect de lege prin care se instituie ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române.

Printre motivele pentru care iubim limba română, pășcănenii au răspuns ca fiind tradițiile, muzica populară, filmele, literatura și că trebuie să promovăm cât putem de mult peste hotare.

 

Limba română, conform studiilor de lingvistică, deţine un fond de peste 200.000 de cuvinte, din care, în DEX, există aproape 60.000. Dintre ele, în limbajul cotidian folosim frecvent câteva sute. Dar cu toţii avem cuvinte preferate. Astfel, dintr-un top al celor mai frumoase cuvinte din limba română n-ar trebui să lipsească următoarele Dor, Vis, Lună, Dulce, Suflet, A părea, Amurg, Prunc, Ler, Noapte.

 

Pentru a marca această zi, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează, în capitală, în colaborare cu Academia Română, o dezbatere cu tema „Renaşterea şi reînnoirea limbii române în diaspora”, iar în marile oraşe ale lumii au loc acţiuni, în centrele Institutului Cultural Român. Dezbateri, conferinţe, lansări de carte, recitaluri şi expoziţii sunt organizate de la Istanbul la New York, de la Madrid la Tel Aviv sau Varşovia.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow