4 C
Paşcani
miercuri, decembrie 1, 2021

Ziua liberă pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se acordă și-n cazul administrării celei de-a treia doze

Începând cu luna iulie, salariații care se vaccinează anticoronavirus beneficiază, la cerere, de o zi liberă plătită în ziua în care li se administrează fiecare dintre dozele de vaccin. Asta înseamnă că pot beneficia de zi liberă și cei care primesc a treia doză de vaccin, cu condiția ca inocularea să nu aibă loc la birou.

Legea nr. 221/2021 pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, apărută spre finalul lunii iulie, dă posibilitatea angajaților care se vaccinează împotriva COVID-19 să primească liber în ziua vaccinării.

Vorbim aici despre toți angajații din țara noastră, adică atât despre cei din sistemul public, cât și despre cei ce activează în privat.

Mai exact, așa cum apare în Legea 221/2021, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de “câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat”.

Astfel, ziua liberă poate fi cerută și în cazul administrării dozei de rapel, respectiv celei de-a treia doze. Totodată, potrivit legii, elevii și studenţii beneficiază și ei de o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor în ziua vaccinării, la fel, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

În plus, cadrele militare în activitate, soldații și gradații profesioniști pot cere “câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată”, conform actului normativ amintit.

În cazul salariaților, acordarea unei zile libere la vaccinare nu e posibilă în cazul vaccinării la locul de muncă, prin grija angajatorului.

Zilele libere pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se pot primi în baza unei adeverințe de vaccinare, ce este emisă la administrarea fiecărei doze. “În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele (…) au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare”, mai scrie în Legea 221/2021.

Reamintim că, începând de marți, persoanele care s-au vaccinat complet cu mai mult de șase luni în urmă pot să primească o doză suplimentară de vaccin anticoronavirus, respectiv cea de-a treia.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Câți români încă mai au WC-ul în curte. Țara ar putea scăpa de toaletele din spatele casei în 10 ani

Toaletele din spatele casei încă sunt ”la modă” în România, cu toate că nu e un subiect...

Există smântâna de post! Rețeta cu ingrediente 100% naturale

Smântâna merge de minune la tot felul de preparate culinare, dar ce ne facem când suntem în...

Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 15%. Avertismentul producătorilor români

Pâinea care ajunge pe mesele românilor ar putea fi mai scumpă în perioada următoare cu până la...

INS: Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent. Cum este distribuită sărăcia în țară

Peste 23% dintre români nu își permit un trai decent, dublu față de țările dezvoltate din Europa...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI