11.1 C
Paşcani
duminică, septembrie 19, 2021
Array

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale. Subunitățile ISU din județul Iași cu porțile deschise

ISUPotrivit Rezoluţiei 64/200 din 21 decembrie 2009, adoptată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 13 octombrie este “Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”.

În acest an, Biroul Naţiunilor Unite pentru Reducerea Riscului Dezastrelor (The United Nations Office for Disaster Risk Reduction) a iniţiat proiectul “Living with disability & disasters” (“Trăind cu dizabilităţi şi dezastre”), adresat, la nivel mondial, unui număr de aproximativ un miliard de persoane care trăiesc cu o formă de handicap. Se intenţionează astfel ca Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale2013 să demareze includerea nevoilor persoanelor cu dizabilităţi în Cadrul de reducere a riscului de dezastre, întrucât:

  • o planetă rezistentă în faţa dezastrelor presupune ca fiecare să fie parte a soluţiei;

  • măsurile de reducere a riscului la dezastre trebuie să reflecte şi nevoile persoanelor cu dizabilităţi;

  • investiţiile în scopul reducerii riscului de dezastre trebuie să ţină cont de nevoile acestor persoane.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi doreşte să susţină acest proiect prin organizarea, în data de 11 octombrie, a unor activităţi dedicate popularizării semnificaţiei acestei zile, astfel:

1. Organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de tipul ,,Ziua Porţilor Deschise’’, între orele 11:00-16:00, la sediul I.S.U.J. Iaşi, al subunităţilor din municipiile Iaşi, Paşcani şi oraşul Tîrgu Frumos. În cadrul acestei activităţi, participanţii vor asista la prezentarea autospecialelor de intervenţie din dotarea inspectoratului şi la prezentări informativ – educative cu privire la dezastrele naturale ce pot afecta comunitatea în care locuiesc, în vederea dezvoltării unui comportament adecvat înainte, în timpul şi după producerea acestora.

2. Una dintre modalităţile de reducere a impactului dezastrelor naturale asupra comunităţilor umane constă în asigurarea unui nivel de educaţie preventivă a populaţiei pentru situaţii de urgenţă.

În acest scop, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihail Grigore Sturdza” al Judeţului Iaşi, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, va organiza o serie de acţiuni în unităţi de învăţământ din municipiile Iaşi, Paşcani, oraşul Tg. Frumos, în localităţile Miroslava şi Mirosloveşti, după cum urmează: la Centrul de plasament “Ion Holban”, Liceul Tehnologic Special “Vasile Pavelcu” Iaşi, Colegiul Tehnic “Ion Holban” Iaşi, Centrul de Plasament Verşeni, Şcoala Ajutătoare Paşcani, Grupul Şcolar Trinitas şi Liceul Special “Moldova” Tîrgu Frumos şi Centrul Naţional de Economie Socială din cadrul Fundaţiei „Alături de Voi” din satul Uricani.

În cadrul acestor activităţi, pompierii ieşeni vor prezenta teme referitoare la măsurile de protecţie în cazul producerii dezastrelor naturale, limitarea efectelor acestor evenimente şi vor acorda asistenţă pentru organizarea exerciţiilor privind modul de comportare în cazul producerii unui seism.

Personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară în mod permanent astfel de activităţi educative întrucât, în acest fel, se creează premizele pentru dobândirea unui comportament preventiv şi conştientizarea de către populaţie a posibilităţii manifestării unor tipuri de risc şi în comunităţile în care locuiesc.

Prin dezastre naturale se înţeleg fenomenele naturale de origine geologică sau meteorologică, ori îmbolnăvirea unui număr mare de persoane sau animale, produse în mod brusc, ca fenomene de masă. În categoria fenomenelor naturale distructive de origine geologică sau meteorologică sunt cuprinse cutremurele, alunecările şi prăbuşirile de teren, inundaţiile şi fenomenele meteorologice periculoase, care afectează violent zone relativ mari de teren pe termen lung, provocând pierderi de vieţi omeneşti, pagube materiale şi degradarea mediului natural.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Electroputere VFU Pașcani tot mai aproape de contractul de livrare a 40 de tramvaie pentru Societatea de Transport București

Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza companiei Electroputere VFU Pascani intr-un nou proces intentat...

Tot ce trebuie să știi despre noile lansări Apple – inclusiv iPhone-uri și noua serie de ceasuri inteligente

În fiecare toamnă vine acel moment în care compania Apple prezintă cele mai noi produse ale sale....

Cât costă în 2021 încălzirea cu lemne? Românii își fac stocul pentru iarnă, de teama scumpirilor

În timp ce facturile la gaz și curent au explodat, lemnul de foc pare ceva mai accesibil....

ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance. Posesorii RCA, protejați de lege

ASF anunță că a retras autorizația de funcționare a City Insurance S.A., liderul pieței de asigurări din...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI