More

  Ziua internațională a muncii decente

  Array

  Ziua internațională a muncii decente se marchează anual la 7 octombrie. Organizația Internațională a Muncii (OIM) recomandă ca munca decentă să fie în centrul acțiunilor guvernamentale pentru realizarea creșterii economiei mondiale. Munca decentă este esențială pentru eforturile de reducere a sărăciei și pentru asigurarea unei dezvoltări durabile și echitabile.

  Conceptul de „muncă decentă” a fost gândit în cadrul reuniunii Organizației Internaționale a Muncii din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) și însumează aspirațiile oamenilor cu privire la oportunitățile pentru o muncă productivă și corect remunerată, securitatea la locul de muncă, protecția socială pentru familie, oportunitățile de dezvoltare profesională și integrare socială, libertatea de exprimare, participarea activă în luarea de decizii, egalitatea de șanse pentru bărbați și femei.

  Acest concept cuprinde patru componente strategice, valabile indiferent dacă vorbim despre economia formală sau informală, munca salariată sau pe cont propriu, munca în agricultură, în fabrică, într-un birou, acasă sau în comunitate; principii și drepturi fundamentale ale muncii și standarde internaționale de muncă; oportunități de ocupare și remunerare; protecție și securitate socială, dialog social și tripartitism.

  În 2008, Organizația Internațională a Muncii și Confederația Internațională a Sindicatelor (CIS) au avut inițiativa marcării acestei zile prin mobilizarea sindicatelor din întreaga lume la mitinguri și marșuri. Prin manifestările care au loc se atrage atenția guvernelor și patronatelor asupra dreptului fiecărui om la muncă și la un venit corespunzător care să-i permită un trai decent.

  Confederația Internațională a Sindicatelor este cea mai mare asociație sindicală mondială din care fac parte 333 de organizații sindicale, care reprezintă 180 de milioane de muncitori din 162 de țări ale lumii, potrivit www.ituc-csi.org. Obiectivul său este promovarea pe scară mondială a intereselor sindicale comune și protecția drepturilor oamenilor muncii.

  sursa agerpres.ro

  Ce părere ai?

  Related Articles

  3 aspecte de luat in considerare pentru a mentine ordine si curatenie in bucatarie

  Bucataria este unul dintre cele mai populate incaperi din locuinta ta. In acelasi timp, este spatiul care are parte de cea mai intensa activitate,...

  Semne bune anul are pentru Clubul K1 Vikings GYM Pașcani. 7 medalii obținute la o competiție națională

  Prima competitie de profil din acest an a adus sapte medalii pentru Clubul  K1 Vikings GYM din municipiul Pașcani. Sportivii au obtinut patru medalii...

  Activități e-learning cu parteneri din România și Polonia la Liceul Teoretic Miron Costin Pașcani

  C.P. Un parteneriat inedit a debutat zilele acestea la Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani,  reunind  online elevi din Polonia, de la Școala Szkoła Języków...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI