21 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

Ziua Culturii sărbătorită și de elevi. Au avut loc și concursuri de creație literară

Ziua Culturii sărbătorită și de elevi. Au avut loc și concursuri de creație literară

Ziua Culturii și totodată ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu sunt marcate în școli, dar și în instituții de cultură. La nivelul unor unități de învățământ s-a luat decizia ca orele de limba și literatura română să înceapă cu recitări de poezii din operele marelui scriitor. Nu lipsesc expozițiile, scenete de teatru dar și evocări din viața lui Eminescu, unde în acest an, pe 15 ianuarie, s-au împlinit 167 de ani de la nașterea lui.

În fiecare an, data de 15 ianuarie este un prilej pentru lumea culturală românească să-l omagieze pe Mihai Eminescu, creator de geniu, poet, prozator, publicist. Pe data de 15 ianuarie s-au împlinit 167 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu – Omul și poetul. Instituțiile de cultură și școlare și-au adaptat programul pentru a omagia ceea ce a fost Mihai Eminescu.

De exemplu, la Colegiului „Unirea” din Pașcani, elevii de liceu alături de profesori de specialitate și bibliotecară au făcut un program dedicat exclusiv poetului român.

“Este o activitate care se vrea a fi o invitaţie la lectură, o călătorie în lumea poetului punctată de recitări din opera eminesciană și de audiţia unor înregistrări celebre. Omagierea va continua prin realizarea unei expoziţii de desene inspirate de opera lui Mihai Eminescu, vizionarea documentarului „Un bulgăre de humă” și concursul epistolar „Gânduri peste timp” în care elevii vor concepe o scrisoare adresată, imaginar, marelui poet. Activităţile sunt coordonate de profesorii de limba română de la Colegiul Tehnic de Căi Ferate „Unirea” în colaborare cu membri ai catedrei de limbi străine.” au spus organizatorii evenimentului.

Mihai Eminescu a fost sărbătorit și la Colegiul Național ”Mihail Sadoveanu”. Astfel, fiecare oră de limba și literatura română din săptămâna 15 – 20 ianuarie va începe cu un ”moment poetic” de reamintire a operei eminesciene, prezentat de către profesori și elevi, la toate clasele. În cadrul orelor, se vor face și prezentări de referate, concursuri de traducere din creația eminesciană, în colaborare cu profesorii din catedra de limba franceză și engleză.

Astăzi, 16 ianuarie, în Biblioteca instituției de învățământ a avut loc activitatea ‘Întoarcerea la Eminescu”. Astfel, elevii școlii și-au demonstrat talentul la scris.

Creațiile realizate de elevii de la „Sadoveanu” și Liceul ”Petru Ștefănucă”, din Ialoveni, Republica Moldova – vor fi publicate, într-o broșură care se dorește a fi un alt pas în materializarea parteneriatului dintre cele două instituții de învățământ.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow