15.2 C
Paşcani
joi, septembrie 28, 2023
Array

Ziua Crucii – zi de post. Pășcănenii au mers la biserica

Sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi din întreagă ţară. Astăzi s-a sărbătorit Înălţarea Sfintei Cruci. În această zi credincioşii cinstesc găsirea crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul şi Înălţarea în faţa poporului de către episcopul Macarie. Această zi a fost una de post.
Dis de dimineaţă creştinii ortodocşi din întreaga ţară s-au îndreptat spre biserică pentru a sărbători Înălţarea Sfintei Cruci. În această zi, credincioşii merg la biserica cu busuioc şi flori din care se face o cruce. La sfârşitul slujbei iau busuiocul sfinţit şi îl păstrează apoi în casă, la icoane sau în alte locuri ferite, fiind folosit pentru vindecarea unor boli, dar şi îndepărtării farmecelor. Crucea este un simbol important în viaţa creştinilor care le da putere şi le oferă biruinţă.

Se spune că ziua de 14 septembrie aminteşte de două evenimente importante din istoria creştinismului : aflarea Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos şi Înălţarea Crucii în faţa poporului de către Episcopul Macarie.

Calendarul popular consemnează această zi şi sub alte denumiri cum ar fi Cârstovul Viilor sau Ziua Şarpelui. Această zi semnifică sfârşitul verii şi începutul toamnei în care se culeg ultimele plante de leac şi se începe culesul viilor. Azi nu se mănâncă nuci dacă nu vrei să te umpli de bube sau alte fructe care au semnul Sfintei Cruci.

Alte articole