11 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023
Array

Ziua cărţii de Sf Gheorghe. Unii chefuiesc, alţii citesc

Puţini dintre dumneavoastră ştiţi că astăzi, în toată lumea, se sărbătoreşte ziua cărţii. Ea a fost intituita de către Organizaţia Uniunii Naţionale pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură în urmă cu 20 de ani tocmai pentru a sublinia importantă lecturii pentru formarea fiecăruia dintre noi.

carti

La Paşcani, nu au fost organizate evenimente dedicate acestei zilei, faţă de marile oraşe unde pentru a intră gratuit în Grădina Botanică, de exemplu, trebuie să arăţi portarului că ai o carte la ţine.

Ziua Internaţională a Cărţii este iniţiată şi sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie. În această zi s-a născut şi a murit William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Miguel de Cervantes sau Vladimir Nabokov. Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie) a ajutat la promovarea evenimentului.

La Paşcani mai sunt persoane care citesc. De exemplu aceşti tineri, îşi fac timp şi pentru lecture suplimentare. La polul opus sunt o parte dintre pensioanri care prefer să stă cu nepoţeii în detrimental unei lecturi. Nu este şi cazul acestei femeii. Fost cadru dicatic, doamna Apostol vine permanent la biblioteca pentru a împrumută cărţi.

Numărul din ce în ce mai mare a cititorilor se observă şi din datele oferite de conducerea Bibliotecii Municipale Paşcani. De exemplu, în anul 2009 numărul cititorilor care vin luna de luna să împrumute cărţi a fost de 1.800, acum, la şase ani distanţă, numărul păşcănenilor care au carnet de împrumut la instituţie, s-a dublat.

Acest fenomen este pus şi pe faptul că sunt organizate concursuri şi cluburi pentru toate categoriile de vârstă. Mai mult, din miile de cărţi care sunt înregistrate la Biblioteca Municipală sunt şi volume scrise în engleză sau franceză.

Mihaela Cojocaru, directorul instituţiei spune că în viitorul apropiat vor fi şi mai mulţi utilizatori, mai ales că biblioetca îşi va mută sediul, având spaţii mai mari şi mai moderne.

Menţionăm că prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, 23 aprilie a fost declarată şi Ziua Bibliotecarului din România.

Materialul video in cadrul buletinului de stiri INFOBIT.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow