More

  Ziua bastonului alb. Nevăzătorii de la Târgu Frumos au desfăşurat acţiuni în trafic

  Array

  Zi de sărbătoare la o şcoală din judeţul Iaşi. 130 de elevi şi cadre didactice ale Liceului Special “Moldova” din Târgu Frumos au sărbătorit astăzi, 15 octombrie, Ziua Internaţională a bastonului alb sau Ziua Internaţională a nevăzătorilor prin demonstraţii de orientare şi mobilitate a elevilor nevăzători, în spaţiul din incinta liceului şi la trecerea de pietoni din faţa şcolii, dar şi prin dezbateri şi exerciţii demonstrative.

  TG F BASTONUL ALB

  În toată lumea pe 15 octombrie se sărbătoreşte ziua nevăzătorilor. În judeţul Iaşi, elevii de la Liceul Special „Moldova” din Tg. Frumos le-au amintit şoferilor că şi nevăzătorii trebuie respectaţi în trafic. Mai ales că în România trăiesc aproximativ 3.200 de copii şi 106.588 adulţi cu handicap vizual, conform unei statistici publicate la 30 iunie a.c. de către Direcţia Generală pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

  Comparativ cu alţi ani, de această dată, şoferii au oprit maşinile la semnalul nevăzătorilor, cel în care ei ridică bastonul alb, la trecerile de pietoni.

  Directorul unităţii de învăţământ, profesorul Margareta Pristavu spune că aceste acţiuni făcute anual au succes, conducătorii auto ştiind de bastonul alb şi de gestul firesc făcut de către nevăzători.

  Din acţiunile programate astăzi s-a numărat şi un moment de prezentare a semnificaţiei acestei zile alături de o dezbatere asupra evoluţiei simbolurilor utilizate de nevăzători. Trecătorii aflaţi în acea zonă au primit şi pliante cu informaţii despre nevăzători şi semnificaţia acestei zile.

  Menţionăm că Ziua bastonului alb, a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varşovia (Polonia). Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere şi, totodată, un simbol al independenţei.

  James Biggs, un fotograf englez din Bristol, susţine că el a inventat bastonul alb, în 1921. În urmă unui accident care l-a costat vederea, artistul a hotărât să-şi vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai uşor de către şoferi. Nu au trecut zece ani şi bastonul alb şi-a făcut prezenţa în societate.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Zeci de pășcăneni din etapa a doua s-au imunizat la centrul de vaccinare de pe strada Sportului

  In municipiul Pascani luni a inceput vaccinarea impotriva COVID-19 a persoanelor care se incadreaza in cea de-a doua etapa a campaniei de imunizare. Activitatea...

  Comisiile de specialitate au fost completate. Mai multi la Economic, mai putini la Educatie

  Desi a castigat alegerile locale pentru Consiliul Local , la diferenta de cateva sute de voturi de organziatia PNL iar cele doua formatiuni au...

  Reprezentantii Consiliului Local in CA-urile scolilor

  Legislativul pascanean a fost convocat in regim de urgenta pentru desemnarea reprezentantilor in Consiliile de Administratie si Comisiile pentru Evaluarea si Asigurarea Calitatii, in...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI