Curtea Colegiului „Unirea” din Pascani a fost astazi tabloul perfect pentru cariera militara. De Ziua Armatei Romaniei, sarbatorita in fiecare an pe 25 octombrie, Centrul Militar Zonal Iasi, in colaborarea cu Inspectoratul Scolar Judetean Iasi, a organizat o activitate de promovare a profesiei in acest domeniu.

Evenimentul a inceput cu o prezentare in sala de festivitati a profesorului de istorie, Gabriel Bugioeanu, cu tema „ Rolul armatei in realizarea uniunii nationale”.

Au venit in fata adolescentilor, atat cadrele militare cu experienta, cat si cele abia intrate in domeniu sau care sunt inca in scoala.

Uniristii au avut parte si de o surpriza. Printre tinerii elevi militari, astazi a venit in scoala si un tanar care a terminat Colegiul Unirea Pascani. Este vorba despre Gabriel Hirbu, in prezent, elev caporal.

Seful Biroului de Informare si Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Iasi, locotenent colonel Gabi Dascalu, le-a vorbit elevilor despre oferta educationala generoasa pentru anul scolar 2019-2020 a Ministerului Apararii Nationale.

Apoi, pe terenul de sport, elevii au vazut o expozitie de tehnica militara organizata de Brigada 15 Mecanizata in colaborare cu Batalionul 151 Infanterie care au participat la foarte multe misiuni de mentinere si impunere a pacii. Armamentul usor de infanterie a fost atractia zilei.

Si vehiculele militare, printre care si un TAB, au fost ca un magnet pentru elevi, care au fost curiosi sa vada cum arata in interior si ce functii au.

Mentionam ca, potrivit Agerpres, Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. Data de 25 octombrie 1944 semnifică eliberarea deplină a teritoriului naţional de sub ocupaţia hortisto-fascistă, care s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944. Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Slider