0.2 C
Paşcani
marți, februarie 7, 2023

Zilele Mitropolitul Visarion Puiu și la Pașcani

Zilele Mitropolitul Visarion Puiu și la Pașcani

Trei zile de manifestări au fost dedicate a celui ce a fost Mitropolit Visarion Puiu, născut în 1879 la Pașcani. Renumiți preoți alături de profesori și elevi au participat la o manifestare ce a avut loc la o școală din oraș, pentru a marca cea de-a 22 a ediție a Zilelor Visarion Puiu. Pe parcursul a două ore s-a discutat despre viața lui, cuprinzând momente importante dar și despre toate demersurile făcute după moarte pentru ca osămintele să fie aduse în România, acestea aflându-se la un cimitir din Paris.

De luni și până miercuri s-a marcat cea de-a 22 ediție a Zilelor Mitropolit Visarion Puiu. Cu debut la Pașcani și unde s-au implicat nume mari ale momentului, manifestările sunt duse mai departe prin preoții care face demersuri pentru a aduce osemintele în România. Și astăzi la Colegiul „Sadoveanu” s-au adus în atenție momente prețioase ce fac cinste activității făcute de Mitroplitul născut în oraș.

S-au făcut numeroase solicitări la Primăria din Paris însă pentru a fi repatriat sunt multe demersuri mai ales că în documente, Miropolitul, este trecut ca fiind criminal de război și are regim special.

Un preot din Italia a fost și el prezent la eveniment și a spus că dacă Mitropolitul era de confesiune catolică, la acest moment ar fi fost canonizat și numit sfânt.

Până atunci însă, protopopul de Pașcani a anunțat că statuia Mitropolitului Visarion Puiu va fi așezată la intrarea în catedrală, la finalizarea lucrărilor.

Pentru că ziua de naștere a Mitropolitului a fost pe 27 februarie, părintele Dumitru Cristea a făcut o slujbă de pomenire la troiță și a oferit pachete cu mâncare oamenilor străzii.

Fiind anul centenarului, a fost făcut un apel către toți cei prezenți să aducă în atenție și să nu fie uitați oamenii mari ai acestui popor.

La finalul activității toți cei prezenți au primit diplomă de excelență pentru implicarea în activitatea din acest an apoi au scris în cartea de memorii. După au mers la slujba de pomenire ce a avut loc la Biserica Monument Istoric din curtea Protopopiatului Pașcani, acolo unde un sobor de preoți din oraș și de la Roman s-au rugat pentru Mitropolit și nu numai.

Visarion Puiu, pe numele de mirean Victor Puiu, (n. 27 februarie 1879Pașcani – d. 10 august 1964Franța), a fost un mitropolit al Bisericii Ortodoxe Române refugiat în 1944 în Occident, condamnat în 1946 la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului din București, excomunicat de Sfântul Sinod al BOR în 1950 și reabilitat post mortem de același for pe 25 septembrie 1990.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow