More

  Zi de mare sărbătoare în Soci! Veteran de război aniversat la un secol de viață, de către comunitate – FOTO

  A treia zi din sarbatorile pascale a adus un mare eveniment in localitatea Soci din comuna Miroslovesti. Veteranul de razboi, Ioan Paiu, ultimul supravietuitor din luptele de la Cotul Donului a implinit marti, 4 mai, un secol de viata. A fost aniversat de intreaga comunitate la biserica de lemn din sat, Sfintii Imparati Constantin si Elena.

  Evenimentul, initiat de parintele paroh, Romica Siminciuc, a inceput cu o slujba religioasa, oficiata de un sobor de preoti, iar prezentarea a fost asigurata de artistul Daniel Iordachioaiei.

  Apoi, invitati de la Consiliul Judetean si Prefectura Iasi, Senatul Romaniei, Asociatia pentru Veteranii de Razboi, Brigada 15 Mecanizata, dar si primarul comunei, Constantin Cojocaru, parintele Petre Nicodim sau Vasile Soimaru, un bun prieten de peste Prut al comunitatii, i-au inmanat distinctii, diplome, flori sau cadouri veteranului de razboi.

  Supriza zilei a fost atunci cand doi indragiti artisti i-au adus un tort din partea administratiei locale si i-au cantat „La multi ani”, sarbatoritului zilei. Este vorba despre Alexandru Bradatan si Ancuta Corlatan.

  Mosu’ Nica, asa cum ii spun localnicii, s-a bucurat nespus de aceste clipe. Ba chiar mai mult, la cei o suta de ani a reusit sa fredoneze versuri patriotice.

  Au urmat cantece religioase dar si muzica de voie buna, la care s-au prins in hora si o parte din membrii Ansamblului de Datini si Obiceiuri din Miroslovesti, imbracati in straie populare.

  Reamintim faptul ca Mosu’ Nica a fost impuscat in razboi. Ranit si departe de casa, s-a agatat de orice urma de speranta pentru a ajunge in viata acasa. A trecut prin chinuri cumplite si a supravietuit mai multe saptamani doar cu spice de grau coapte in jar. Acum, la centenar, este inca in stare sa povesteasca tuturor prin ce a trecut si poate fi considerat o “legenda vie” plina de povete, curaj si intelepciune. La multi ani, Mosu’ Nica!

  Ce părere ai?

  Related Articles

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet