More

  Zero angajaţi, afaceri de un miliard de lei.

  Array

  Peste 7300 de societăţi ieşene au de­clarat în bilanţurile contabile depuse la Fisc că au desfăşurat activitate economică fără angajaţi în 2014, dar au realizat afaceri de 952 milioane lei. Spre deosebire de anul 2013, indicatorii sunt în creştere, în sensul în care 6188 de societăţi ieşene care au declarat 0 angajaţi au avut o cifră de afa­ceri totală de 743 milioane lei.
  Printre aceste societăţi se găsesc firme care au avut rezultate financiare demne de a fi numite „mo­dele de business“, chiar dacă, din diferite motive, au specificat în bilanţul contabil că nu au salariaţi. Simultan, aceste societăţi au acumulat datorii totale de peste 600 mi­lioane lei, primele două companii după cuantumul datoriilor fiind Gold&Pla­tin Autocenter (69 milioane lei) şi Moldova Universal (32 milioane lei). În practică, există societăţi care, deşi au declarat zero angajaţi, au folosit angajaţii plătiţi prin intermediul altei firme din portofoliu. Totodată, există posibilitatea ca unele firme să aibă doar angajaţi care lucrează ca PFA în cadrul societăţii respective sau au apelat la serviciile unor firme care furnizează forţă de muncă.
  De la 92, la zero angajaţi, într-un singur an
  Quatro Grup Distribution, o societate care activează în intermedierea comerţului cu produse alimentare, băuturi şi tutun din februarie 2009, îi are ca proprietari pe ieşenii Robert Voicicovschi, Ştefăniţă Popa şi Mihăiţă Pădurariu. În primii trei ani de activitate, societatea a declarat între 20 şi 30 de angajaţi şi a înregistrat permanent profit, valoarea cifrei de afaceri dublându-se în fiecare an, de la 3 la şase milioane şi, în 2011, aproape 12 milioane lei.
  Din 2012, societatea ieşeană a renunţat la a mai declara angajaţi, dar, cu toate acestea, cifra de afaceri a crescut până la peste 20 mi­lioane lei, profitul net aferent fiind de 74.000 lei. Un an mai târziu, Quatro Grup Distribution a devenit firma fără angajaţi care declara cea mai mare cifră de afaceri din Iaşi, circa 42 milioane lei, din care a obţinut un profit net de 44.000 lei.
  Anul trecut, firma şi-a păstrat „titulatura“ dobândită anterior şi a reuşit să obţină o nouă creştere a cifrei de afaceri, respectiv până la circa 49 milioane lei, de unde a rezultat un pro­fit net de 61.500 lei. „Nu este niciunul dintre administratori la sediu cu care să vă fac legătura, încercaţi pe mobil“, ne-a răs­puns, paradoxal, o „angajată“ de la firmă. La cele două numere de mobil de pe si­te-urile de profil nu a răspuns nimeni.
  O altă societate care a excelat anul trecut atât la cifra de afaceri, cât şi la profitul rămas fără să declare angajaţi este firma prin care primarul din Paşcani, Dumitru Pantazi, desfăşoară activitate în ferme mixte. Contactat telefonic, acesta a spus că este doar asociat, nu se ocupă de administrarea firmei, direcţionându-ne către alţi reprezentanţi ai societăţii Agrocomplex Lunca Paşcani. „Nu mă întrebaţi pe mine, nu mă ocup eu de firmă, doar am acţiuni. Întrebaţi-i pe „domnul Stanciu“ (n.r. – Stanciu Bunescu Florin Gabriel, admi­nistrator) sau „Bogdan“ (n.r. – Bogdan Pantazi, fiul primarului), ei fiind respon­sabili de activitatea societăţii. Eu sunt în Germania acum cu amândoi, deci vă rog să reveniţi luni să discutăm“, a spus Du­mitru Pantazi.
  Potrivit bilanţurilor contabile depuse la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi, Agrocomplex Lunca Paşcani a avut în ultimii 15 ani a avut între 60 şi 120 de angajaţi, doar de 4 ori întâmplându-se ca numărul acestora să fie sub 100. În schimb, în 2014, societatea a făcut saltul de la 92 de salariaţi declaraţi la niciunul, şi cu toate acestea cifra de afa­ceri a crescut de la 26,5 la 27,7 milioane lei, în timp ce profitul aproape s-a dublat, ajungând astfel la 4,24 milioane lei.

  Continuare pe Ziarul de Iasiagro

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI