18.8 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023
Array

Zeci de milioane de lei au fost impartite in doua ore

Localitatile din judetul Iasi au primit ieri cateva zeci de milioane lei de la stat pentru plata unor arierate si pentru cofinantarea unor proiecte • Unele comune au fost mai norocoase pentru ca alesii judetului au aprobat alocarea unor sume considerabile de bani in conturile lor • Altele s-au ales insa cu buza umflata in urma sedintei de Consiliu Judetean

Comunele din judetul Iasi au primit ieri o gura de oxigen pentru plata unor datorii. Au fost impartite circa 37,2 milioane lei pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de functionare, pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si pentru sustinerea proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala pe anul 2013. Trei localitati din judet au primit cei mai multi bani din partea autoritatilor, asta in urma problemelor cu care se confrunta de mai mult timp. Astfel, comuna Popricani, localitate ce are conturile blocate de ani de zile, a primit 180.000 lei. Comuna Sipote, ce a acumulat datorii de zeci de miliarde lei, a primit circa 383.000 lei, in timp ce localitatea Tutora a beneficiat de 115.000 lei. In acest ultim caz, comuna a primit sprijin pentru a-si achita datoriile in urma lucrarilor la o unitate de invatamant, fiind in pericol sa fie executata silit. Aceasta decizie a stranit insa si nemultumiri. Consilierii opozitiei au sustinut ca in cazul Tutora se poate crea un precedent, mai ales ca fondurile pentru plata datoriei au existat la un moment dat, insa acestea s-au intors la Guvern. „Situatia de la Tutora trebuie analizata foarte bine, pentru ca riscam sa avem un precedent. Banii au venit de la Inspectoratul Scolar si datorita unor neintelegeri intre primar si directorul scolii, fondurile s-au intors. Trebuie sa vedem daca putem accepta un asemenea caz. Totodata, sunt cazuri si cand uneori se fac prognoze mult mai mari decat ceea ce exista in realitate”, a spus Radu Ursanu, consilier judetean PDL. Cele trei localitati mentionate au fost singurele care au incasat bani pentru ca nu au depus acte privind imprumuturile de la Trezorie.

La capitolul proiecte privind cofinantarea locala, cele mai multe fonduri au ajuns la municipiul Iasi. Primaria lui Gheorghe Nichita a primit 1,8 milioane lei, in timp ce municipiul Pascani a primit 553 mii lei. Dintre orase, doar Targu Fumos a primit 82 mii lei. Comunele care au beneficiat de cele mai multe fonduri sunt: Voinesti (219 mii lei), Sinesti (248.000 lei), Dumesti (410 mii lei), Erbiceni (310 mii lei), Motca (285 mii lei).

La capitolul privind programele de dezvoltare locala au incasat bani, printre altii, comuna Belcesti (501 mii lei), Ciurea (334 mii lei), Cotnari (441 mii lei), Schitu Duca (430 mii lei), Deleni (620 mii lei) sau Tibanesti (415 mii lei). Municipiul Iasi a incasat 4,7 milioane lei, in timp ce la Pascani au ajuns 819 mii lei. „30 de localitati au raportat arierate de 34,5 milioane lei. In aceste conditii, dupa ce am discutat cu primarii, 28 dintre ei au angajat un imprumut, insa au ramas in imposibilitate altele”, a spus Victorel Lupu, vicepresedintele CJ Iasi.

Sursa BZI

Alte articole