-0.9 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Zeci de mii de lei ceruţi în avans pentru gazul natural. Misterul unei facturi de gaze la E.ON

Situație stranie la nivelul Episcopiei Romano-Catolice din Iași, în ceea ce privește emiterea unor facturi pentru gaz metan de către furnizorul E.ON. Mai multe surse au precizat pentru „Ziarul de Iași” că zeci de parohii au început să primească, în avans, facturi pentru perioada 1 – 31 decembrie 2022 cu consum estimat 0, dar valori de peste 10.000 de lei. La nivel individual, preoții au început să facă solicitări atât către Episcopie, cât și către E.ON, pentru a încerca să clarifice această situație. „Ziarul de Iași” a mers în căutarea răspunsurilor similare, dar situația nu pare a fi limpede din niciun punct de vedere.

„Nu are index, nici nimic, pare o factură fantomă”
Unul dintre preoții care a primit o factură în avans este Gabriel Bucur, paroh la parohia Romano-Catolică „Sfântul Anton de Padova” din Iași. El a primit pe de la furnizorul de gaze naturale E.ON, pe data de 4 noiembrie, o factură de puțin peste 11.500 de lei, care trebuie achitată în 10 zile, până pe 14 noiembrie, în avans pentru consumul din luna decembrie. Factura, pe care scrie regularizare, are trecut consum 0 în dreptul lunii, se specifică faptul că este pentru perioada 1 – 31 decembrie 2022.

„Nu am avut probleme până acum, ei citesc lună de lună contoarul, eu verific din două în două zile să nu fie probleme cu raportarea. Acum în noiembrie a venit această factură care apare și factura normală, plătită, de 230 de lei, și de nicăieri aceasta cu plata în avans pe decembrie de 11.500 de lei. Am un singur contoar pentru gazul din biserică și casa parohială, dar până acum nu am dat drumul deloc în biserică, doar în casă o oră, două pe zi. Nu are nici index, nici nimic, pare o factură fantomă”, a precizat pr. Gabriel Bucur pentru „Ziarul de Iași”.

Acesta a precizat că suma în sine nu îl sperie, fiindcă anul trecut, în lunile de iarnă, a avut constant facturi între 10.000 și 15.000 de lei. Dar acum nu existau informațiile necesare pe factură pentru a-și da seama cum a fost calculată și cum s-a ajuns în această situație. Pentru a se lămuri, acesta a făcut o solicitare către E.ON, de unde a primit un răspuns semi-automatizat în care i se explică faptul că facturile în avans se emit clienților care „încheie un contract cu plata în avans; se iau în considerare valorile menționate în contract, motivat pentru care la cantitate și preț unitar apare 0”.

Ulterior, din răspunsul primit de la E.ON, se înțelege faptul că va urma o citire a contoarelor anul viitor și apoi se va face o regularizare: dacă s-a plătit în plus, banii vor fi deduși din facturile următoare. Din informațiile obținute de „Ziarul de Iași”, E.ON a justificat emiterea unor astfel de facturi pentru că a fost încheiat un contract-cadru cu Episcopia Romano-Catolică care avea asemenea prevederi.

Contract-cadru sau acord pentru toate instituțiile publice?
„Ziarul de Iași” a luat legătura și cu reprezentanții episcopiei, care au confirmat că există un astfel de contract-cadru cu E.ON, dar că el are vechimea de 5-6 ani. Planul a fost ca toate cele 500 de entități din județ să fie incluse în acest contract și să existe o singură negociere pentru stabilirea unui preț comun. Dar cum costurile au explodat atât la gaze, cât și la energie electrică, au rămas în contract doar cele 80 de parohii care au fost inițial, de la semnare.

Cei de la episcopie susțin că E.ON le-a transmis că acesta este protocolul cu toți consumatorii de tip instituții publice, care nu sunt casnici: pentru noiembrie și decembrie se emit facturi în avans, pe baza consumului din anii anteriori.
CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow