17.3 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023
Array

Cadavrele abandonate la morga Spitalului Municipal, inmormantate crestineste pe cheltuiala salariatilor

 

An de an, morga din cadrul Spitalul Municipal se confrunta cu nenumarate situatii in care cadavrele stau cu lunile in sertarele frigorifice. Mai trist este faptul ca pe langa cadavrele neidentificate se numara si a unor cetateni ale caror rude i-au abandonat dupa ce si-au luat partea de mostenire. Pana in prezent, angajatii spitalului s-au confruntat cu peste 40 de cazuri, din 2001 pana in prezent. Numarul acestora crescut semnificativ din 2007 de cand s-a deschis sectia de ingrjiri paleative, aici fiind adusi bolnavi, din toata tara, in coma de gradul I sau in ultima faza de boli oncologice.

De la inceputul anului si pana in prezent, la morga au existat 7 cadavre cu identitate cunoscuta care nu au fost preluate de rude, decat dupa luni de zile de cautare.

Momentant in morga spitalului nu se afla nici un cadavru pentru ca de cateva zile aceasta a intrat in renovare. Mai mult decat atat, legislatia din Romania nu vine in sprijinul clarificarii unor astfel de situatii, astfel ca, mortii ajung cadavrele nimanui, unde sunt ingropati pe la cimitirele din Pascani, Sodomeni si Mircesti, locuri de veci gasite libere, cu bunavointa preotilor parohi.

Pentru ca sunt nenumarate cazuri de oameni ai strazii decedati in spital, acestia raman in “grija” personalului medical de la Spitalul Municipal din Pascani. Astfel de inhumarea mortilor fara identitate din care ajung la institutia spitaliceasca se ocupa Florentina Costea, asistent social, de la sectia de ingrijiri paleative.

De regula, nu-si revendica mortii familiile cu venituri reduse, care nu pot suporta costurile pentru transportul si inhumarea corpurilor. Cea mai modesta inmormantare costa in jur de 6 milioane, insa nu de putine ori angajatii spitalului au pus bani din buzunar sau au adus haine de acasa pentru a putea fi ingorpati.

Ajutor material exista pentru acest tip de familii, fiind chiar o Hotarare de Consiliu Local in acest sens care specifica faptul ca, primesc astfel de ajutoare familiile care nu sunt cuprinse intr-un sistem de asigurari sociale precum si pentru cadavre neidentificate.

Alte articole