17.4 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

ZDI: Hărţuiri fizice şi psihice la un centru social din Tg. Frumos. Copii terorizati (VIDEO)

Câteva înregistrări ajunse la redacţia Ziarului de Iaşi surprind cazuri de bullying – hărţuire fizică şi psihică – între copiii internaţi la Centrul de Servicii Sociale din Tg. Frumos. Unul dintre aceştia este lovit şi terorizat de un altul, care instigă şi alţi copii să îl bată. Înregistrările video au fost făcute la începutul anului. Între timp, cel care a filmat, şi el un copil instituţionalizat la Centrul rezidenţial „O nouă şansă” din cadrul CSS, a fost încredinţat familiei. Însă, potrivit celor care semnalează aceste cazuri, adolescentul luat la propriu în şuturi a rămas tot acolo, lângă „torţionar”.

Autorul sesizării remise redacţiei, care a preferat să-şi păstreze anonimatul de teama unor represalii, acuză şi neînţelegeri între conducerea centrului şi o parte dintre angajaţi. Ar fi vorba despre limbajul mai mult decât autoritar folosit de Stela Baltag, directorul centrului, cu unii dintre ei, dar şi de solicitări din partea conducerii care exced fişa postului. Problemele de la Tg. Frumos par să fie mai vechi, pentru că au fost semnalate pe parcursul câtorva luni pe o pagină publică de Facebook, care are câteva mii de urmăritori.

Stela Baltag ne-a asigurat de toată deschiderea pentru soluţionarea oricărui diferend, dar ne-a direcţionat către responsabilul de comunicare din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Iaşi, instituţie subordonată Consiliului Judeţean.

Centrul de Servicii Sociale din Tg. Frumos cuprinde şapte centre şi case familiale cu 12 până la 30 de locuri, putând să găzduiască până la 132 de copii şi adolescenţi. „Scopul serviciului social Centrul Rezidenţial «O nouă şansă» din cadrul Centrului de Servicii Sociale Tg. Frumos este de a asigura protecţia, creşterea, îngrijirea şi educarea copilului cu tulburări de conduită şi comportament separat, temporar sau definitiv, de părinţii săi, ca urmare a stabilirii, în condiţiile legii, a măsurii plasamentului”, menţionează regulamentul după care funcţionează acest centru.

Nu are regim de penitenciar, ne-a precizat purtătorul de cuvânt al DGASPC, Tiberiu Bantaş. „Noi încercăm să îi recuperăm (pe copiii instituţionalizaţi, n.r.) pe partea psihologică, dar cu unii dintre ei se lucrează mai greu: recidivează, fug” din centru, a admis el. Cei mai mulţi urmează cursurile şcolare şi îşi fac planuri pentru viitor, a subliniat Tiberiu Bantaş.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole