13.7 C
Paşcani
marți, octombrie 19, 2021

ZDI: El este ieșeanul care a găsit comoara antică de sute de mii de euro în Siret VIDEO

Marţi, un ieşean din comuna Al.I.Cuza s-a trezit călcat de poliţişti. Aceştia i-au răscolit toată casa. Oamenii legii veniseră după un coif de bronz pe care fermierul Radu Zaina îl găsise în râul Siret în urmă cu vreo trei ani. Apoi, ieşeanul ascunsese coiful în pod. “Coiful era spart în partea din spate. Avea o gaură, ca şi cum l-ar fi lovit cu vreo sabie în cap, din spate”, ne-a spus ieri ieşeanul. Este un artefact de mare valoare. În urmă cu 3 ani, casa de licitaţii Sotheby’s din New York a vândut un astfel de coif cu 212.500 de dolari (VEZI AICI și AICI ), dar profesorul ieşean specialist în arheologie Vasile Cotiugă crede că valoarea lui ar putea fi de două ori mai mare. „Valoarea lui creşte pentru că nu este în zona corintiană, este descoperit la o distanţă foarte mare şi implicit valoarea sa este mult mai mare”, a explicat Vasile Cotiugă.

Zilele trecute, poliţiştii au pus mâna pe o comoară nepreţuită: un coif de războinic datând de acum 2.500 de ani. Artefactul a fost găsit de către un ieşean în râul Siret, în timp ce se scălda. Comoara a fost apoi ascunsă în podul casei sale, şi numai un miracol a făcut ca armura să nu ajungă pe piaţa neagră internaţională a vânzătorilor de vestigii istorice. Valoarea armurii pe piaţa neagră a artefactelor ar fi fost de zeci de mii de euro. Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au mers în comuna Al.I. Cuza, la ieşeanul care a găsit acest artefact cu o valoare istorică imensă pentru a afla povestea găsirii coifului, care ar fi datat ca fiind din secolele VI sau V înainte de Hristos. Fermierul care l-a găsit a mers cu jurnaliştii pe malul râului Siret şi le-a arătat locul în care a găsit artefactul.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

DE LA ACELAȘI AUTOR

Surpriză! Când apare noul film din seria “Singur acasă” și cine joacă în el. Trailerul a fost lansat deja

Un nou film din seria “Singur acasă” va fi lansat pe 12 noiembrie 2021. Acesta se va...

Amenzi mari pentru șoferii care parchează pe trotuar. Proiect legislativ adoptat Senat

Șoferii din România care nu sunt atenți în momentul în care își parchează mașinile pe spațiile pietonale...

Creșă mică în spatele RAGCL. Legislativul local, convocat din nou

Legislativul pășcănean este convocat în ședință de îndată pentru a hotărî amplasamentul noii creșe din municipiu. Ședința...

România va avea o „bursă a lemnului” în 2022

Asociaţia Forestierilor din România – ASFOR şi Bursa Română de Mărfuri (BRM) au încheiat un memorandum de...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI