-0.9 C
Paşcani
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

ZDI: Dosar repus pe rol: urmaşii medicului care ponta 25 de ore din 24 ar putea plăti gărzile răposatului

Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani încearcă să stoarcă bani de la moştenitorii fostului său director. Costică Pânzariu a decedat anul trecut, lăsând încurcată problema gărzilor ce i s-au plătit nelegal. Acţiunea în instanţă a spitalului a fost înaintată în aprilie 2021, iar când a ajuns pe masa magistraţilor Tribunalului, deja unitatea medicală se judeca cu un mort.

„Ziarul de Iaşi” a relatat încă din octombrie 2017 situaţia ciudată de la spitalul păşcănean. Managerul acestuia, Costică Pânzariu, declarase în cei cinci ani anteriori între 140 şi 170 de gărzi efectuate.

Practic, din două zile, inclusiv weekend-urile, Pânzariu lucra 24 de ore non-stop. „Programul unui manager de spital este de opt ore, de la ora 8.00 la ora 16.00. Managerul medic poate să desfăşoare şi activitate medicală, dar după încheierea programului obişnuit pentru funcţia de manager.

Programul unui medic încadrat într-un spital public este de 7 ore pe zi, respectiv 35 de ore pe săptămână. Garda este de 17 ore în timpul săptămânii, în timp ce în weekend este de 24 de ore. De regulă, programul obişnuit începe la ora 7.00 şi se încheie la ora 14. De aici începe garda de 17 ore, care se încheie a doua zi la ora 7.00.

Din punctul meu de vedere, este imposibil să faci 170 de gărzi într-un an. Asta înseamnă o zi da, alta ba. După o săptămână cu un astfel de program, nu zic o lună, cred că s-ar putea să ieşi cam împrăştiat şi să ai tu însuţi nevoie de ajutor medical“, spunea atunci un profesor ieşean, chirurg şi fost director de spital.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow