21.3 C
Paşcani
sâmbătă, martie 25, 2023

ZDI: Comuna Deleni a pierdut 700 de copii de vârstă şcolară în ultimii 15 ani

Una dintre marile comune ale Iaşului se confruntă cu o problemă acută: scăderea populaţiei şcolare. Primarul Deleniului a arătat la ultima şedinţă a Colegiului prefectural că, dacă în 2008 erau 1800 de copii în şcolile din comună, în anul şcolar 2022-2023 numărul acestora este de doar 1100.

Comuna nu face parte din grupul celor unde riscul de abandon şcolar este mare şi care de regulă se află în partea de sud a judeţului. În schimb, datele ultimului recensământ arată că îngrijorarea primarului Dumitru Prigoreanu este întemeiată: din 2011 până în 2021, comuna a pierdut 1100 de locuitori, ajungând să aibă de la 10 mii la ceva mai puţin de 8900 de localnici. Totuşi, populaţia după domiciliu din toate cele şase sate era anul trecut de peste 10 mii de oameni.

Prezentă la Colegiul prefectural, Luciana Antoci, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, a arătat că în Planurile Naţionale de Dezvoltare Locală s-au construit foarte multe şcoli, dar unele în localităţi mici care nu au mai putut să asigure un număr minim de elevi. Şcolile respective sunt acum închise, a mai spus ea. Soluţia ISJ pentru menţinerea unei activităţi educaţionale de calitate este una singură. „Ne place sau nu, va trebui să concentrăm populaţia şcolară în centrul comunei”, a spus ea. În acest fel se elimină şi clasele cu copii de mai multe vârste, iar „o şcoală puternică atrage şi resursă umană valoroasă”, a adăugat inspectorul general.

Sursa Ziarul de Iași

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow