16.2 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022

Weekend prelungit pentru angajații din România, la finalul lunii noiembrie

Salariații din România se vor bucura de un weekend prelungit, la finalul lunii noiembrie, întrucât zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională a României), care vor pica luni şi marţi, sunt declarate zile nelucrătoare, conform Codului Muncii.
Astfel, în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie salariaţii vor avea parte de o minivacanță de patru zile. Există, însă, anumite categorii de angajați a căror muncă nu poate fi întreruptă în zilele declarate nelucrătoare, aceștia urmând să fie compensați prin zile libere în perioada imediat următoare, scrie avocatnet.ro.

În acestă categorie se încadrează cei care lucrează în unități sanitare sau de alimentație publică, dar și salariaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Conform Codului muncii, salariaţii care nu pot beneficia de liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere acordate în următoarele 30 de zile de către angajator, arată sursa citată. Potrivit acesteia, în cazul în care nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, .

De asemenea, angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei, mai arată sursa citată.

Sursa sibiu100.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow