1 C
Paşcani
duminică, decembrie 4, 2022
Array

Vrei să reclami un medic? Plăteşti scump. „Taxa pe plângere“ va fi menţinută

Dacă reclami un medic stomatolog, el nu va fi cercetat de colegii săi decât dacă achiţi costul acestui serviciu, de 600 lei. Asociaţiile pacienţilor consideră abuzivă această taxă
Colegiul Medicilor Dentişti (CMD) Iaşi menţine în continuare taxa de 600 de lei, pe care pacientul este obligat să o plătească dacă vrea ca stomatologul reclamat să fie cercetat. Taxa se păstrează, cu toate că Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor o consideră abuzivă şi ilegală, afirmând că descurajează bolnavii să mai caute dreptatea. Astfel, pacienţii sunt nevoiţi să se gândească de două ori înainte de a acuza un medic stomatolog care le-ar fi adus un prejudiciu. Pentru orice fel de cercetare care va fi demarată asupra unui dentist, reclamantul este obligat să plătească, fără de care cazul nu va fi investigat, pentru ca medicul să fie tras la răspundere, dacă se constată că a greşit. Stomatologii susţin că măsura a fost aplicată pentru ca între pacient şi medic să existe o colaborare mai bună şi să nu se mai facă plângeri nefondate.

Chiar dacă vor să li se facă dreptate, iar cazurile să fie anchetate, mulţi sunt de părere că greşeala unui stomatolog nu ar trebui plătită tot de ei. Preşedintele CMD Iaşi a afirmat că prin această măsură nu se doreşte alungarea pacientului, ci vor să rezolve lipsa de comunicare dintre reclamant şi reclamat, să-i facă pe aceştia să ajungă la o înţelegere, dar şi pentru că multe dintre reclamaţii sunt nefondate. „Reclamaţia în sine nu se taxează, iar şedinţa de mediere dintre medic şi pacient este gratuită. Banii sunt necesari însă atunci când bolnavul nu ajunge la o înţelegere cu medicul, nu doreşte să negocieze şi să cadă la pace, ci vrea ca acesta să plătească pentru fapta sa. Dacă dorinţa reclamantului este să înceapă o investigaţie, atunci trebuie să achite 600 de lei“, a declarat dr. Constantin Rădăuceanu, medic primar stomatologie şi preşedinte al CMD Iaşi. Potrivit acestuia, Colegiul Medicilor Stomatologi are rolul de a apăra medicii şi nu pacienţii. „Comisia de Specialitate care examinează cazul nu este obligată să facă gratuit investigaţii. Decizia nu a fost luată de Colegiul Medicilor Dentişti din Iaşi, ci de cel de la nivel central. Mulţi se acuză fără un motiv anume şi vin după o perioadă lungă de timp şi spun că operaţia a fost făcută prost, dar ei deja s-au folosit de proteză, spre exemplu, câtva timp. Noi dorim să-i împăcăm. Dacă pacientul nu vrea, nu are decât să se adreseze judecătoriei, unde, la fel, va plăti o sumă de bani“, a adăugat dr. Rădăuceanu.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow