13 C
Paşcani
luni, martie 20, 2023
Array

Problema apei la Pascani. Ce as face in locul alesilor locali

Daca as fi in locul unuia dintre cei 19 care fac parte din actualul legislativ pascanean, acum, as vota categoric pentru “solutia Apa Vital” propusa de prefectul judetului si presedintele Consiliului Judetean, chiar daca as fi injurat de cei care vor ca serviciile sa ramana la Pascani, indiferent de consecintele politice, cu riscul de a fi cercetat de DNA. Chiar si in situatia in care in vara sau in toamna anului trecut as fi votat impotriva operatorului iesean.
Iata motivele:
– Un consilier local trebuie sa isi asume responsabilitatea de a actiona in folosul intregii comunitati (nu doar pentru un grup de nemultumiti), ferm si in deplina legalitate, indiferent de consecintele politice si de imagine, mai ales in astfel de situatii de criza.
– Prefectul judetului a anuntat ca va semna de legalitate proiectele, iar presedintele Consiliului Judetean Iasi si cei mai buni juristi din administratia publica a judetului au garantat ca ele sunt in regula. Asadar nu mi-ar fi frica de DNA, as avea mai multa incredere in sfaturile celor mentionati, decat in secretarul Mircea Zuzan.
– Acum nu este o alta solutie! Nimeni nu a venit sa puna altceva in loc: un proiect viabil, realist, avantajos si cu aplicare imediata, nu vorbe spuse la suparare, propuneri populiste sau manipulari ordinare. Au trecut aproape 8 luni de zile si nu s-a rezolvat nimic!
– Daca proiectele nu vor fi aprobate in foarte scurt timp, Pascaniul va ajunge intr-o situatie fara precedent, cu consecinte greu de anticipat. Statia de epurare ar urma sa fie inchisa, pentru ca Prest Serv Apa nu are cu ce sa achite facturile la curent electric, ceea ce va duce la intreruperea furnizarii apei in tot orasul. Furnizarea si repornirea statiei va putea fi reluata doar dupa plata datoriilor, in cel mai bun caz dupa cateva saptamani, daca vor fi gasite solutii financiare, dar este foarte putin probabil.
– De 25 de ani fostii primari si directori de la societatea de apa nu au fost in stare sa extinda retelele de apa si canalizare in cele 5 suburbii si in alte cartiere de case, pe motiv ca nu au avut si nici nu vor avea bani. La fel s-a intamplat si cu retelele de distributie din oras, care nu au fost schimbate de zeci de ani . Din acest motiv, pascanenii au platit si inca mai platesc pierderile uriase la apa, hotia  si incompetenta.
– De zeci de ani societatea de apa si canal din Pascani a fost „vaca de muls” a politicienilor si nu numai. S-a furat ca in codru, iar oamenii de rand au platit. A ramane la Prest Serv Apa inseamna sa mentinem in functie acelasi sistem, sa acoperim ilegalitatile de acolo, chiar daca actualul director este bine intentionat.
– Daca votul de marti va fi negativ, Pascaniul va pierde inca o data fonduri europene. Este vorba despre 13 milioane de euro, bani pe care, daca ii vom avea, vor fi investiti in cativa ani de zile in reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canalizare, mai ales in suburbii. Altii le finalizeaza, noi le-am refuzat si in anul 2009! Am prezentat documentele, pentru cei care spun ca nu cred in minuni. Banii nu vor veni decat prin intermediul operatorului regional Apa Vital; Pascaniul nu ii va putea lua in nici o alta varianta.
– Pascaniul are nevoie de banii societatii Apa Vital pentru a putea continua lucrarile la Planul de Dezvoltare a Zonei Vale. Anul trecut au fost schimbati 7 km de teava de distributie a apei, acolo unde au fost asfaltate strazile. Investitiile au fost sistate si neplatite. Acum trebuie reluate, iar Primaria nu are bani. Orice zi de intarzaiere pune in pericol finalizarea proiectului: reabilitarea Esplanadei si asfaltarea a inca 4,8 km de strazi.
– Votul de marti, daca va fi unul pozitiv, duce si la stingerea litigiilor dintre Municipiul Pascani si Apa Vital, opt la numar. Nu mai pierdem timp si bani, nu mai vindem iluzii pascanenilor.
– Acelasi vot ar putea duce si la rezolvarea principalei probleme care ii framanta pe locatarii de buna credinta de la bloc: plata consumurilor de apa de pana acum. In sedinta de luni a fost agreata o solutie care sa faciliteze plata individuala: contract individual cu reprezentantul de scara sau al asociatiei de proprietary, fara ca el sa raspunda material, conventie individuala cu fiecare locatar, citirea apometrelor si impartirea consumurilor de apa de catre reprezentantii locatarilor impreuna cu salariatii Apa Vital, afisarea datoriilor si incasarea lor pe baza de chitanta individuala, precum si esalonarea lor pe mai multe luni de zile.
– In urma unei simulari solicitate de Primarie, conducerea Prest Serv Apa a ajuns la concluzia ca nu poate castiga, in nici o varianta, o eventuala licitatie pentru exploatarea serviciilor de apa si canalizare. Mai mult, operatorul local are conturile blocate, lichiditatile sunt executate de cei debitori si se afla in pragul falimentului. In concluzie, alternativa solicitata de protestatari nu este viabila, in timp ce Apa Vital este un operator puternic, stabil si predictibil.
– Prest Serv Apa nu ar rezolva asteptarile, nemultumirile sau solicitarile locatarilor de la bloc: pretul apei ar urma sa fie majorat aproape de cel de la Apa Vital, contractele individuale nu vor putea fi incheiate decat in cazul bransamentelor individuale, citirea apometrelor si impartirea consumurilor ar urma sa fie facuta contra cost si de operatorul local, asa cum a spus in repetate randuri conducerea unitatii. Mai mult, Legea furnizarii apei, asa cum a fost modificata de Senat si asteapta votul final in Camera Deputatilor, explica foarte clar ca furnizarea apei in condomeniu se face prin intermediul asociatiilor de proprietari, iar pentru conventii individuale trebuie scoase apometrele pe casa scarilor.
– Un motiv in plus ar fi ca nu as vrea sa ma las intimidat sau santajat de articolele, declaratiile si comentariile celor care vor ca aceasta criza sa continue cat mai mult, nemultumirea sa fie cat mai mare, iar tema apei sa fie exploatata electoral.
Votul meu ar fi insa conditionat de urmatoarele:
– Consiliul Local are ocazia ca macar acum sa impuna cateva conditii privind delegarea serviciilor de apa si canalizare operatorului iesean. Ma refer la incheierea contractelor si modul de facturare. Pana la urma pascanenii vor sa plateasca individual si sa nu aiba de suferit din cauza celor care nu obisnuiesc sa isi achite facturile. Vor sa fie respectati, nu amenintati de furnizorul de servicii. Mai putin ii intereseaza daca este contract sau conventie individuala si cine le citeste apometrele.
– Consiliul Local trebuie sa isi asume un rol activ in rezolvarea acestor probleme, nu doar cel de constatare sau legiferare. Cred ca ar trebui gandita si aprobata o schema de tranzitie si de adaptare la noile conditii, asa incat pascanenii sa nu mai aiba de suferit. O solutie cu reguli clare, termene de executie si cu desemnarea unor persoane responsabile. Altfel nu se rezolva nimic.
Dar nu sunt consilier local, si nici nu vreau sa fiu. Doresc, insa, ca votul de marti sa fie pentru viitor, nu pentru trecut, pentru copiii nostri, nu doar pentru bunicii lor. Sa fie un vot rational nu unul emotional!
PS 1: Cred ca a venit timpul ca primarul Dumitru Pantazi sa ia o decizie radicala. Chiar daca are probleme de credibilitate in partid, ar trebui sa le ceara consilierilor sa ii sustina, prin vot, proiectele Apa Vital. In caz contrar ar trebui sa isi depuna mandatul, sa demisioneze din functie. La fel ar trebui sa faca si viceprimarul. Asta deoarece un vot negativ ar duce la generarea unor probleme fara precedent pentru municipiul Pascani. Sa ne imaginam ce ar insemna pentru primar si colegii sai din PSD prelungirea crizei apei la Pascani, blocarea investitiilor in zona Vale, neonorarea promisiunilor privind extinderea retelelor de apa si canalizare, mentinerea pierderilor la apa, revenirea la problemele de la Prest Serv Apa si plata datoriilor si a eventualelor despagubiri pentru Apa Vital. Ar fi cea mai dezastruasa iesire din viata publica!
In acelasi timp cei care vor vota impotriva acestor proiecte trebuie sa aiba ocazia si responsabilitatea sa isi asume consecintele. Sa vina ei la conducerea orasului, sa gaseasca alte solutii si sa rezolve ei problemele, sa demonstreze ca ceea ce spun pot sa si faca.

PS2: Ca de obicei patronul de la postul concurent de televiziune, Razvan Grecu,  unul dintre principalii responsabili ai problemei apei la Pascani, dezinformeaza in ceea ce ne priveste. BIT TV nu este finantat de Apa Vital. Societatea din Iasi a dat spre difuzare o serie de anunturi pentru informarea pascanennilor, cateva luni anul trecut. La fel s-a intamplat si la Actualitatea TV dar pentru o perioada mai scurta de timp. Dupa cate stiu purtatorul de cuvant s-a plans ca televiziunea ATV nu este obiectiva. Pana la urma este o decizie comerciala, care nu are nici o legatura cu politica editoriala a televiziunii noastre.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow