More

  Voluntarii din Târgu Frumos amenajează Cimitirul evreiesc

  Array

  Încă o acţiune admirabilă din partea tinerilor voluntari din Târgu Frumos. Ei şi-au dat întâlnire la Cimitirul evreiesc din localitate pentru a face curăţenie la cele aproape 5 mii de morminte şi pe viitor ei au propus să restaureze şi poarta de acces în această locaţie.

  cimitir evreiesc tg f

  Cimitirul evreiesc din Târgu Frumos a intrat în îngrijirea adolescenţilor şi tinerilor care fac parte din Asociaţia ASIRYS. De sâmbătă ei au demarat campania ce poartă numele sugestiv „Trenul Vieţii prin Tîrgu Frumos”. Reprezentanţii Asociaţiei au ales acest loc pentru că este o zona dezolantă şi plină de buruieni.

  Chiar dacă la prima întâlnire s-au prezentat doar 7 persoane, tinerii au încredere că pot schimbă ceva şi campania se va derula şi în urmatoarul weekend, pentru că ei s-au propus curăţarea Cimitirului Evreiesc de buruieni şi deşeuri, să plantaze pomi pe terenul aflat între monumentul dedicat victimelor Pogromului şi cimitir, apoi vor viziona un film ce abordează tema Holocaustului.

  În aceste zile, acolo vor fi plantaţi peste 600 de copaci. Voluntarii sunt elevi de la Liceul „Ion Neculce” din localitate. Puieţii sunt oferiţi de Primăria Bălţaţi, fiind rămaşi de la acţiunea „Plantăm Fapte Bune”. La activitatea tinerilor s-au implicat şi autorităţile locale care au asigurat echipamentele necesare acţiunii.

  În Cimitirul evreiesc din Târgu Frumos se află până la 5.000 de pietre de mormânt, iar cel mai vechi monument funerar cunoscut datează din anul 1818, iar ultima înmormântare înregistrată este din anul 1993, actualmente cimitirul nemaifiind funcţional. Monumentele funerare sunt construite din marmură, granit, calcar sau gresie. În cimitirul evreiesc din Târgu Frumos sunt îngropate circa 20 de personalităţi locale, dintre care amintim de rabinii Tvi ben Iehuda care a murit în 1847 şi Şalom Taubes care a murit în 1888.

  Activitatea este organizată în cadrul Programului de Voluntariat „Parteneriat pentru Dezvoltare Culturală” program dezvoltat în cadrul Centrului de Voluntariat Tîrgu Frumos, proiect finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  ”Atenţie la capcanele din noile contracte! Nu există miracole în ofertele ieftine”

  Oamenii ar trebui să fie foarte atenţi când semnează noi contracte de energie, întrucât furnizorii au multe tactici de a păcăli clienţii, iar preţurile...

  Medicii de familie către pacienţi: Programaţi-vă singuri pe portalul de vaccinare!

  Aceştia spun că nu pot face faţă numărului mare de solicitări, mai ales în condiţiile în care platforma de înscrieri merge cu intermitenţe, şi...

  Cum a dat lovitura Grupul GRAMPET: Testul economic din 2020, o provocare economică unică în România

  Anul 2020 a atras provocări economice unice pentru Grupul GRAMPET – Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare grup feroviar și operator logistic privat...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI