More

  Vinerea Mare- tradiții și semnificații

  Array

  Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este cea mai importanta zi dinaintea Invierii. In toate bisericile au loc slujbe, iar gospodinele sunt pe ultima suta de metri cu pregatirea bucatelor si curatenia din gospodarie. Tot in aceste zile, majoritatea credinciosilor s-au spovedit si impartasit.

  vinerea mare

  Ultima vineri dinaintea Pastilor este cunoscuta mai ales ca ziua in care se tine post negru, deoarece in aceasta zi a patimit si a fost rastignit Iisus Hristos. Cei mai multi romani au obiceiul de a nu bea si a nu manca nimic toata ziua. In Vinerea Mare, in traditia populara sunt interzise mancarurile la cuptor. Seara, credinta spune ca trebuie sa mergem la biserica pentru a participa la sluba de scoatere a aerului, dar si pentru a trece, simbolic, pe sub acesta.

  In Sfanta Scriptura este ziua in care Mantuitorul a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pacatului stramosesc.

  În Vinerea Mare nu se mănâncă urzici şi nici nu se foloseşte oţet pentru că, pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele i-au fost udate cu oţet.
  Potrivit tradiţiei, dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos. Cum anul acesta, Paştele este sărbătorit de către toţi credincioşii, şi pentru cei aproximativ un milion de catolici tradiţiile nu sunt diferite de cele ale ortodocşilor, Paştele fiind serbat tot cu ouă roşii, miel, pască şi cozonac. www.bittv.info

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Adolescenta cu chip de înger din Pașcani, a plecat la ceruri. Nicoleta a îndoliat o comunitate întreagă

  Adolescenta cu chip de inger din Pascani pentru care a luptat o comunitate intreaga sa obtina o sansa in plus la viata, a pierdut...

  Anunt de pierdere

  Pierdut certificat constatator de la sediul societatii II ABICULESEI I. DANUT, F22/1649/2012, CUI 30243664. Il declar nul!

  Pachetele medicale pentru 2021-2022, lansate în dezbatere. Ce servicii pot primi asigurații și neasigurații la sănătate

  Pachetele de servicii medicale de stat oferite atât persoanelor asigurate, dar şi celor neasigurate, pentru anii 2021-2022 au fost lansate în dezbatere publică de...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp