13.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

Vin sărbătorile. La Sticlăria – Hîrlău s-au împărțit costumele

Vin sărbătorile. La Sticlăria – Hîrlău s-au împărțit costumele

Colindele, zurgălăii, strigăturile și pocniturile din bici au început să se audă și să ne pregătească deja pentru sărbătorile de iarnă. Într-o comună, flăcăii satului mai țin la tradițiile de altă dată și de ziua Sfântului Neculae s-a dat start repetițiilor pentru ca perioada Crăciunului și a Anului Nou să nu-i găsească pe picior greșit. S-au împărțit costumațiile și rolurile.

Materialul video în cadrul știrilor INFOBIT.

Și în acest an, în satul Sticlăria din apropiere de Hîrlău, o mână de oameni luptă pentru păstrarea tradițiilor românești de sărbătorile de iarnă. Nea Curecheriu, cunoscut ca “muzeu viu”, a adunat câțiva tineri din localitate pentru a-i pregăti să arate lumii care sunt tradițiile zonei la Festivaluri. De pe listă nu lipsesc colindele sau jocul Caprei acompaniate de Fanfara.

Capra și Fanfara din satul Sticlăria sunt cu tradiție în zona Hîrlăului, cu o vechime de peste o sută de ani, când era una dintre mândria locului. Acum, păstrătorii de tradiții mai participă pe la Festivaluri de unde se întorc cu premii.

După reprezentație, membrii formației și-au primit costumele, păstrate de zeci de ani cu mare sfințenie de la Costache Curecheriu alături de urare să facă totul din pasiune pentru tradiții și să reprezinte comuna cu mândrie.

Nea Curecheriu, care a trecut de vârsta de 70 de ani, este mâhnit că lumea nu mai este interesată  de tradiții și se lasă copleșită de probleme zilnice și că unul dintre motive ar fi și tehnologia care acaparează din ce în ce mai mult.

Menționăm că pragul casei lui Constantin Curecheriu din Sticlăria a fost trecut de multă lume și chiar de străini care au rămas uimiți de sutele de obiecte vestimentare tradiționale expuse. Batranul a construit si o crama, unde, cei care il viziteaza pot degusta mai multe soiuri de vin, facute chiar de el.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow