22.1 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

VIDEO – Ruginoasa – Cetățenii vor „bătaia”. Primarul vrea Festival. Autoritățile vor fi la fața locului.

Ruginoasa –  Cetățenii vor „bătaia”. Primarul vrea Festival. Autoritățile vor fi la fața locului.

Nu se știe ce va fi în ultima zi din an la Ruginoasa, cunoscută ca zi ziua când se întâlnesc cele două cete și se bat cu bâtele. Astăzi a avut loc întâlnirea oficială la sediul primăriei din localitate acolo unde au luat parte și prefectul județului, polițiști, jandarmi, pompieri, medici alături de primar și cetățenii comunei. Au fost discuții contradictorii, însă răspunsul a fost clar – bătaia va fi interzisă iar în locul ei va avea loc un frumos Festival de Datini și Obiceiuri de Iarnă, unde vor participa și cete de flăcăi din alte comune.

Ca în fiecare an, zeci de oameni ai legii își dau întâlnire la Ruginoasa pentru a discuta Planul Integrat de Acțiune pentru asigurarea ordinii publice și protecției participanților înainte și pe timpul manifestărilor care se desfășoară an de an la Ruginoasa în data de 31 decembrie. Sala a fost plină și cu cetățenii comunei care nu vor în “ruptul capului” să renunțe la bătaie.

Șeful jandarmilor de la Bacău a prezentat celor veniți la întâlnire care este lege în vigoare și ce sancțiuni pot primi dacă va fi încălcată. De asemenea, s-a menționat despre faptul ca adunarea să se manifeste pașnic și civilizat, fără arme de nici un fel.

Pentru o mai bună conștientizare a faptelor făcute cu ani în urmă, pe cele două proiectoare rulau imagini șocante cu cetățeni plini de sânge. Adjunctul IPJ Iași a spus că începând de astăzi și până pe data de 1 ianuarie, zeci de efective ale polițiștilor și jandarmilor vor patrula prin comună.

Au luat cuvântul și consilierii locali ai comunei Ruginoasa alături de cetățeni care doresc cu ardoare ca cele două cete să se întâlnească și nu sunt de acord ca polițiștii și jandarmii să-i păzească “ca la pușcărie”. Ei vor ca acest obicei să rămână peste ani. De aceeași părere sunt și localnicii. Ei vor “bătaia”.

Primarul comunei, Dănuț Nechifor rușinat de situație a adus în atenția celor prezenți despre lucrurile care fac cinste localității – echipele de handbal și fotbal, dar și numeroasele evenimente frumoase de peste an. Ba mai mult, împreună cu Consiliu Județean Iași s-au pus bazele unui Festival ce va avea loc pe 31 decembrie de la orele amiezii, în centrul comunei, unde vor participa zeci de formații, iar cele mai bune vor primi și premii în bani.

Prefectul județului, Marian Grigoraș a precizat că va fi prezent în comună în ziua de 31 și spera ca numele de Ruginoasa să se facă auzit prin evenimente frumoase.

În ultimii ani, autorităţile au împiedicat confruntările între cetele de mascaţi din Ruginoasa, după ce tradiţionala bătaie a degenerat, mai multe persoane fiind transportate la spital după ce au fost rănite în timpul confruntărilor.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow