0.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 27, 2023

VIDEO | Măsuri de relaxare de sărbători. Petreceri în localuri, fără mască pe stradă, mai mulți spectatori în săli

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, noile relaxări pentru perioada sărbătorilor de iarna. Cele mai importante cuprinse pe lista sunt urmatoarele: nu va mai fi carantina de noapte pentru persoanele nevaccinate, masca va ramane obligatorie doar in locurile aglomerate, pe 24, 25, 31 decembrie si 1 ianuarie, programul restaurantelor si cafenelelor nu va fi restrictionat, iar accesul in magazinele mici de pana la 200 mp se va face liber, fara certificat.

Autoritatile mizeaza insa si pe responsabilitatea cetatenilor pentru ca aceste relaxari sa nu aduca un val de infectari din ianuarie. Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, i-a indemnat pe cei care merg in vizita de sarbatori la persoanele dragi, in varsta, sa se testeze inainte pentru siguranta tuturor.

Pentru a pregati sistemul sanitar in ceea ce privesc infectarile de la inceputul anului viitor, ministrul a precizat ca se are in vedere pregatirea unor tipuri de servicii medicale, mai facile pentru populatie, care includ medicii de familie: testare, vaccinare si evaluarea starii de sanatate in cabinetul medicului de familie si tratament in ambulatoriu.

Noile reguli aduc inca o veste buna pentru cei care frecventeaza mall-urile. Daca pana acum aveau voie doar cei vaccinati sau trecuti prin boala, incepand de pe 9 decembrie vor putea intra si cei care sunt declarati negativi in urma unui test PCR sau antigen rapid. Atentie insa! Testul trebuie facut intr-un laborator conectat la sistemul national, iar rezultatul trimis in baza de date nationala.

Principalele masurile ce intra in vigoare de joi, 9 decembrie, sunt urmatoarele:

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
  • Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -23,00;
  • Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
  • Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;
  • Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

De precizat este faptul ca incidenta in municipiul Pascani ramane in continuarea scazuta, iar la data de 7 decembrie era de 0,41 la mia de locuitori.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow