More

  VIDEO: Institutiile statului clarifica situatia apei la Pascani. Nu pot fi incheiate contracte individuale. Apa Vital activeaza legal la Pascani, serviciile de epurare si canalizare trebuie unificate

  Array

  Clarificări importante din partea instituţiilor statului privind problema apei la Paşcani. Prezenţi, ieri, la şedinţa Consiliului Local, convocată în regim de urgenţă chiar de consilierii din opoziţie, reprezentanţii Agenţiei de Mediu şi cei de la ANRSC au răspuns tirului re răspunsuri din partea militanţilor anti Apa Vital.
  Din discutii a reieşit fără echivoc că în scările de bloc nu pot fi încheiate contracte individuale pentru furnizarea apei decât prin intermediul branşamentelor individuale. Altfel aceste contracte se încheie la limita de condominiu, adică la branşamentul din faţa blocului între furnizor şi asociaţiile de proprietari sau reprezentanţii acestora.
  Reprezentanţii societăţii civile au încercat şi de această dată să denatureze sensul legii.
  Răspunsul funcţionarilor statului a fost acelaşi: legea trebuie aplicată la fel în toate localităţile şi că nu pot fi preluate şi interpretate pasaje din legi în funcţie de interesul fiecăruia.
  Acolo unde sunt apometrele scoase pe scara blocului se pot încheia convenţii individuale dar numai însoţite de contracte colective.
  La fel de categorice au fost răspunsurile şi în ceea ce priveşte funcţionarea operatorului ieşean la Paşcani. Reprezentanţii Guvernului au spus că Apa Vital funcţionează legal la Paşcani chiar dacă nu au obţinut încă autorizaţie de mediu. Asta deoarece au depus în termen cerea şi documentaţia necesară pentru conformare. Mai mult agenţia ar urma să verifice şi societatea din Paşcani dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege
  În acelaşi context consilierii au încercat să lămurească şi care sunt raporturile între societăţile de apă de la Paşcani şi Iaşi. Cei de la ANRS au explicat că nimeni nu îi poate obliga pe cei de la Apă Vital să încheie contract pentru serviciile de epurare şic a situaţia a fost complicate chiar de consilierii păşcăneni.
  Dezbaterile s-au încheiat fără nici un rezultat. Singurele concluzii au venit din partea consilierului PNL Dorin Nechifor. El a spus că aleşii locali ar trebui să nu mai asculte de părerile altora privind problemele cu apă ci doar de sfaturile juristilor de specialitate. Mai mult el a precizat că marţi trebuie luată o decizie din cele trei variante: serviciile să rămână la Apă Vital, epurarea şi canalizare să fie reunificate şiş a fie date pre exploatare operatorului din Paşcani iar apa să rămână la Iaşi, sau toate serviciile să fie scoase la licitaţie.
  Rămâne de văzut ce hotărâre va fi luată în şedinţa de marţi, când vor fi repuse la vot proiectele de delegare a serviciilor de apă şi canalizare din Paşcani.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet