5.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 7, 2022

Viceprimarul Rățoi recunoaste si isi cere scuze pentru taierile ilegale – noua arbori viabili si neuscati. Functionarii sunt de vina, muncitorii de la toaletare vor fi trimisi la scolarizare

Noua copaci verzi si viabili, majoritatea brazi de pe domeniul public au fost taiati degeaba si in mod ilegal de muncitoriii Primariei Pascani. Asa reiese din raspunsul trimit la cererea BIT TV, de comisarii Garzii de Mediu, in urma controlului efectuat saptamana trecuta la Pascani. Ei au constatat ca taierile au fost facute fara solicitarea avizului de la Agentia de Protectie a Mediului si au sanctionat administratia locala cu o amenda de 40 000 lei, sau jumatate din suma daca va fi achitata imediat. Viceprimarul Cristian Ratoi spune ca sanctiunea si constatarile sunt corecte si isi cere scuze de la pascaneni pentru acesta problema.

Functionarii sunt de vina!

Viceprimarul municipiului spune ca s-a ajuns in acesta situatie pe motiv ca municipalitatea nu a facut demersurile legale si necesare pentru obtinerea avizelor iar responsabilitatea ar fi a functionarilor din Primarie. Nici regulamentul Consiliului Local nu a fost respectat, din aceleasi motive. In document se arata ca taierile pot fi facute doar dupa obtinerea semnaturilor de la majoritatea locatarilor de la bloc, acolo unde este cazul, si cu avizul unei comisii care trebuie sa fie numite prin dispozitie de primar dar si avizul Agentiei de Protectia Mediului.
Edilul sustine ca abia dupa taierea copacilor a aflat de aceste conditii. Dupa ce problemele reclamate de presa si cetateni au ajuns in atentia Garzii de Mediu, primarul a emis o dispozitie pentru completarea comisiei care se va ocupa de toaletarea si taierea copacilor, condusa chiar de viceprimar.

Muncitorii de la toaletare vor fi trimisi la scolarizare

Cristian Ratoi spune ca vor continua taierile si toaletarile la Pascani, dar in conditii mult mai stricte, doar cu semnaturile cetatenilor si cu avizele necesare. De asemenea serviciul ar urma sa fie prestat de muncitorii de la Sere, nu cei de la Gospodaria Comunala, iar acestia sa fie trimisi la cursuri de specializare si sa fie acreditati. Totodata ar urma sa fie plantati alti arbori in locul celor taiati.
Mentionam ca in raspunsul Primariei Pascani se arata ca pe parcursul anului 2021 au fost taiati mai multi arbori Tuia de pe Esplanada din zona Vale, 8 plopi si doua rachite iar in anul 2022, 15 molizi si pini precum si un tei. De aceasta data reprezentantii Primariei sustin ca taierile ar fi fost facute in baza Regulamentului aprobat prin HCL 138 din 2014, desi in realitate conditiile respective nu au fost respectate.
BIT TV a mai solicitat administratiei locale sa faca public Registrul Local al Spatiilor Verzi. In raspunsul trimis de Primarie sa arata ca documentul ar fi publicat pe site-ul institutiei, in cadrul HCL 76 din 2014. In relitate este vorba de forma initiala, nu cea actualizata si in format electronic unde sa fie inregistrate si descrise toate spatiile verzi si toti copacii de pe domeniiul public al municipiului.

raspuns Garda Mediu, taieri Pascani
rasp prim taieri

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow