16.3 C
Paşcani
luni, mai 29, 2023

Viceprimarita, despre investiţii extrabugetare. Proiectul pentru Palatul Cantacuzino este eligibil dar în aşteptare, am obţinut 5,7 milioane pentru strada Gării. Consilierul Bodoasca dezinformează

Primăria Paşcani reacţionează la criticile făcute de un consilier din opoziţie, într-o recentă emisiune tv, cu privire la capacitatea administraţiei locale de a accesa fonduri europene. Viceprimarita Gabriela Nedelcu a organizat joi  o conferinţă de presă unde a explicat stadiul în care se afla fiecare proiect de finanţare iniţiat de instituţie. Ea a precizat că liberalul Claudiu Bodoasca ar fi încercat să dezinformeze opinia publică cu privire la proiectele executivului local şi că nu ar cunoaşte mecanismele de atragere a fondurilor europene.
De exemplu, proiectul pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino a fost declarat eligibil, deci a îndeplinit toate condiţiile de finanţare, dar a rămas pe lista de aşteptare. Asta deoarece alte şapte cereri depuse de biserici sau mănăstiri – monumente istorice, au obţinut punctaje mai mari iar banii au ajuns doar ele.
Gabriela Nedelcu spune că din momentul în care au fost întocmite primele documentaţii, până la evaluare, proiectul a suferit modificări din cauza schimbării regulilor din ghidul de finanţare, nu a funcţionarilor din Primărie. Viceprimarita sustine că municipiul Paşcani are toate şansele să obţină finanţarea solicitată, 17 milioane de lei, fie din banii rămaşi în urma licitaţiilor şi redistribuiţi, fie prin  suplimentarea bugetului aşa cum au anunţat oficialii ministerului.
O altă cerere de finanţare care a dat bătăi de cap administraţiei păşcănene este cea privind reabilitarea termică a doua şcoli. A trecut de primele două etape de evaluare doar proiectul pentru Şcoala Iordache Cantacuzino, cel pentru Şcoala Generală Lunca Paşcani fiind respins pe motiv că la clădirea şcolii a fost anexat un grup sanitar. Reprezentantul Primăriei spune că banii cheltuiţi pentru documentaţii nu sunt pierduţi şi că proiectele pot fi depuse, din nou, pentru obţinerea de alte surse de finanţare sau chiar pentru realizarea lor din bugetul local.
Nici în cazul cererilor de finanţare pentru amenajarea unor spaţii verzi, criticile consilierului PNL nu ar fi adevărate, susţine Gabriela Nedelcu. Ele nu au fost depuse pentru că încă nu au fost finalizate documentaţiile cadastrale necesare la dosar.
Întrebata de ce până acum nu a reuşit să atragă fonduri europene reprezentanta Primăriei a explicat că ghidurile de finanţate au fost publicate abia în prima parte a anului 2016, cu multe schimbări ulterioare şi că de atunci au fost parcurse etapele administrative de licitaţie şi întocmire a documentatiilor necesare.

Informaţia a fost confirmată şi de Mirela Pavel, funcţionarul public responsabil cu astfel de proiecte. Mai mult în astfel de cazuri trec ani de zile de la depunerea cererii de finanţare până la aprobare şi realizarea investiţiilor.

De exemplu pe timpul fostei administratii Planul de dezvoltare a zonei Vale a fost depus în 2009, cererea de finanţare a fost semnată în 2011 iar investiţia a fost realizată câţiva ani mai târziu. Gabriela Nedelcu spune că nu funcţionarii publici ar fi responsabili de un eventual eșec, ci specialiştii care realizează proiectele de finanţare cu care Primăria încheie contracte în urma licitaţiilor, nu la alegere.

În acelaşi context viceprimarita Gabriela Nedelcu a subliniat că administratia locală este interesată şi face eforturi pentru atragerea de fonduri extrabugetare din care să fie realizate o serie de investiţii publice. Ea a precizat că, de curând,  Primăria a semnat un contract de finanţare de 5,7 milioane de lei din fonduri guvernamentale, pentru reabilitarea străzii Gării.
Menţionăm că anul viitor va începe proiectul de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare din Paşcani, în valoare de peste 13 milioane de euro din fonduri europene.
Consilierul Claudiu Bodoasca e precizat pentru BIT TV ca nu a urmărit declaraţiile viceprimarului şi că nu are nici un comentariu de făcut.

Alte articole

Programul activităților de Ziua Copilului, la Pașcani

Administratia locala din municipiul Pascani a publicat pe pagina...

Centrul Pașcaniului va fi închis, pe un sens, de Ziua Copilului

Un sens de mers din centrul municipiului Pașcani va...

Dezbatere privind regulamentul pentru taxa de salubritate, la Pașcani – DOC

Dezbatere publica la Pascani pentru modificari la regulamentul privind...

Viceprimarul Pașcaniului a rămas fără Gospodăria Comunală

Viceprimarul municipiului Pașcani a rămas fără cel mai important...

Ziua Eroilor comemorată la Hârlău – FOTO

Ziua Eroilor a fost comemorata de autoritatile locale din...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow