0.2 C
Paşcani
sâmbătă, februarie 4, 2023

Viața unui tânăr din Humulești, mutat în Singapore, care a creat un motor pentru sateliți trimis în spațiu cu o rachetă a lui Elon Musk. La ce folosește invenția românului

George-Cristian Potrivitu (30 de ani) a fondat alături de un cercetător singaporez un start-up care vrea să revoluționeze industria imaginilor din satelit. Motorul inventat de român a fost lansat la începutul anului în spațiu cu o rachetă a SpaceX, care anterior a dus și oameni în spațiu, și ajută sateliții să stea mai mult pe orbită. Din țara asiatică, George se uită cu atenție la ceea ce se întâmplă în România și spune că îi e dor de borșul moldovenesc al mamei.

De la cele 30 de grade ale eternei veri singaporeze, George Potrivitu visează cu ochii deschiși la ulița copilăriei înfundată de zăpadă. Își făcea drum cu lopata direct prin muntele alb ca să ajungă la școală. De ani de zile n-a mai fost acasă decât vara, în august, când are concediu. Îi e dor și de primăvară, primăvară care se simte altfel în Humulești, Neamț, decât în orice alt loc din lume. „Mi-e dor de sărbători, n-am mai fost la un Paște acasă de mai bine de zece ani. Mi-e foarte dor de primăvara acasă, de copaci înfloriți, de mirosul ăla de verde și de nou.”

De la cerul plin de stele de pe malul Ozanei, acum tânărul își lasă privirea să lenevească pe infinitul albastru al Oceanului Indian. „Sunt foarte fericit să stau pe plajă, să aud oceanul, să simt briza, să văd palmierii, orizontul. Mă calmează și îmi încarc bateriile acolo.”

Din luminile de noapte ale orașului asiatic, George nu mai zărește vreo stea pe cer, dar tot nu și-a pierdut obiceiul de a înălța ochii spre cer. De data asta dintr-o încercare nerealistă pentru un cercetător de a localiza motorul inventat de el care de două săptămâni gravitează cu o viteză de 7,5 kilometri pe secundă, la 530 de kilometri de Pământ. De două ori pe zi, face o rotație completă, deci de două ori îi trece pe deasupra capului.

Lansare cu emoții până la cer:

„Ăla a fost momentul când ne-am dat seama: suntem în spațiu” Pe 13 ianuarie, o zi care avea să combată științific superstiția ghinionului, a avut loc lansarea satelitului cu tot cu motor, de pe racheta Falcon 9 Transporter 3 a companiei SpaceX. La primele ore ale dimineții, George n-avea să știe că lansarea va fi un succes. După o noapte nedormită de emoție, a ajuns pe la 7 dimineața, ca în fiecare zi, în laboratorul companiei sale. Vine mereu de dimineață să mai lucreze la ultimele articole pentru doctorat, înainte să ajungă restul echipei. A încercat să nu se gândească la lansarea programată pe seară, la 23.30, ora din Singapore.

continuarea pe libertatea

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow