14.7 C
Paşcani
duminică, septembrie 19, 2021

Viata de camin, in pandemie. Elevii moldoveni sunt nemultumiti

Restricțiile impuse în internatele școlilor din Pașcani, pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, sunt tot mai greu de suportat. Cele mai mari nemulțumiri sunt la Colegiul ”Mihail Sadoveanu” din Pașcani, acolo unde sunt cazați 25 de elevi, majoritatea dintre ei din Republica Modova.

Într-o sesizare trimisă pe adresa redacției, se arată că aceștia nu au unde să își spele hainele, iar mașina de spălat (cumpărată din banii donați de elevii din școală) nu au voie să o folosească și a fost confiscată de conducerea școlii.
De asemenea, regulile din cămin sunt stricte, asemănătoare cu cele din pușcării, cred unii. Elevii nu au voie să stea decât în camerele lor, cel mult câte doi, iar circulația pe holuri, la baie și la masă este supravegheată de pedagog.

Cea mai mare problemă este că din cămin se poate ieși foarte greu, doar cu bilet de voie și în anumite situații. Elevii se plâng că foarte greu primesc acceptul supraveghetorilor pentru a merge la cumpărături în oraș sau la bibliotecă. De asemenea moldovenii nu au voie să plece acasă.

Directoarea școlii susține că restricțiile sunt necesare în actualul context pandemic și face apel la elevi să fie înțelegători. Dacă apare un singur caz de infecție cu COVID, tot căminul va fi închis, iar elevii vor rămâne fără cazare, spune profesoara Genoveva Șerban. Ea recunoaște că au fost probleme cu apa caldă și căldura, dar au fost rezolvate și că vor fi găsite soluții la spălătoria școlii pentru elevii care vor să își spele hainele.
De asemenea, plecarea acasă va fi posibilă cel mai probabil în minivacanța de la sfârșitul acestei luni sau de sărbători. Explicațiile au fost date în cadrul unei convorbiri telefonice. În fața camerei de luat vederi, nici directorul și nici pedagogul nu au vrut să dea declarații. Mai mult, reporteriii BIT TV nu au avut voie să intre în curtea școlii pentru a vorbi cu elevii.
Și la Colegiul CF ”Unirea” din Pașcani sunt 32 de elevi cazați în cămin, aproape jumătate provenind din Republica Moldova. Aici condițiile sunt puțin mai bune. Elevii pot ieși în oras cu bilet, iar cei care vor să meargă acasă rămân două săptămâni de zile, perioadă în care fac orele online.

De asemenea hainele sunt curățate la spălătorie, a spus pentru BIT TV, directoarea Daniela Orășanu.
Menționăm că, după întrebările puse de BIT TV, elevii din căminul Colegiului ”M. Sadoveanu” au fost informați că vor avea acces la mașina de spălat, dar contracost, de la 5 la 10 lei, și cu respectarea unui program.

DE LA ACELAȘI AUTOR

11 milioane lei, imprumut pentru cimitirul mic si Piata Vale. Dediu: „Primarul Câțu”, nici un leu de la Guvern sau UE

Municipiul Pascani se imprumuta de la Trezoreria Statului pentru doua investitii importate. Solicitarea primarului Marius Pintilie a...

Baza sportiva din mlastina ramane abandonata

O cladire construita in bataie de joc, in mlastina, in timpul mandatului fostului primar liberal Grigore Craciunescu...

Un nou consilier local, de la PNL. Dan Zagan isi da demisia, pentru un post de functionar public

Legislativul pascanean va avea un nou consilier, din partea organizatiei locale a PNL. Este vorba despre Alexandru...

Achizitii pe banda rulanta pentru Gospodaria Comunala si Sere

Administratia locala din Pascani cheltuieste o avere pentru schimbarea parcului auto folosit de Serviciul de Gospodarie Comunala....

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI