16.7 C
Paşcani
luni, septembrie 25, 2023
Array

Veteranii de razboi premiati de administratia locala

Eveniment deosebit, ieri, 21 noiembrie 2012, la Caminul Cultural al comunei Miroslovesti. Cu ocazia implinirii a 70 de ani de la crunta bataliei de la Cotul Donului 1942, din Rusia, in care circa 150.000 de soldati romani au murit, administratia locala a hotarat sa premieze veteranii din comuna Miroslovesti, care au luptat in razboi.
Greu incercati de viata si cu fetele brazdate de trecerea anilor, circa 30 de batrani au fost prezentii la festivitate, unde le-au fost inmanate diplome, flori si steagul Romaniei, in semn de recunostinta.

Initiativa acestui eveniment a apartinut unui profesor universitar de peste Prut, Vasile Soimaru, care a lansat si o carte despre batalie, numita “Cotul Donului 1942”. “Ceva ce este cu mult peste puterea mea m-a indemnat sa fac aceasta carte si mai mult, sa merg la Cotul Donului…nu o data ci de doua ori. As vrea ca in acele locuri sa fie ridicat un cimitir pentru soldatii cazuti in apararea patriei, pe pamanturi straine care si acum sunt rosii de sangele varsat” povesteste cu lacrimii in ochi, Vasile Soimaru.

In lucrarea sa de 100 pagini, Soimaru a adunat povestiri ale batranilor care au luptat si au supravietuit cruntei batalii. Nica Paiu, din localitatea Soci, un omulet trecut de 92 de ani, poarta in suflet si acum ranile bataliei. “Am fost soldat in Regimentul 4 Cernauti din Divizia a 8-a, cu 12 regimente in alcatuire. Eu am luptat intai in Crimeea. La Sevastopol am fost incercuit, dar mi-a fost dat sa scap cu viata. Apoi am luptat la Cotul Donului, unde am impuscat in mana si spate. A durat o zi pana am ajuns la Ambulanta, fiind vlaguit de cat sange pierdusem. Am fost dus apoi in lagar, dupa in spital si cu mare greutate am scapat cu viata de acolo, insa cu rani adanci in suflet” povesteste in fata tuturor batranelul a carui statut nu depaseste 1.60 m.

Programul s-a terminat dupa ce copii de la Scoala Generala Miroslovesti au cantat cateva cantecele patriotice in semn de recunostinta pentru cei care au luptat pentru dezrobirea tarii in care acum, cine stie, cati dintre noi si-ar dat viata pentru patrie.

Alte articole