8.8 C
Paşcani
marți, martie 21, 2023
Array

Vești bune: Măriri salariale pentru profesori, din luna septembrie

Dascălii vor avea salariul mai mare cu 5 % din toamna acestui an, așa cum era prevăzut într-un protocol încheiat din toamna anului trecut. Hotărârea a fost confirmată de Ministrul Educației după o întâlnire avută joi după-amiază, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din învățământ.

Anunţul a fost făcut chiar de ministrul Educaţiei la finalul ședinței de trei ore, avută cu sindicaliştii din educaţie. Creşterea salarială fusese convenită la sfârşitul anului trecut, printr-un acord semnat între Federațiile din Învățământ și Guvernul României în octombrie 2014 și tot ieri a fost confirmată creșterea salarială cu 12%, a personalului nedidactic, începând cu data de 1 iulie.

Sindicaliştii din educaţie au pus în discuție şi schimbarea legii salarizării. Având în vedere deciziile cu privire la calculul salariilor din învățământ, toate sporurile, inclusiv cel de vechime, sunt incluse greșit, în prezent, în salariul de bază al lucrătorilor din acest domeniu.

Conform liderilor sindicali, dacă nu se aplică aceste modificări legislative, din 2016 profesorii vor avea venituri aproape egale cu ale muncitorilor necalificaţi, întrucât salariul minim va urca la 1.200 de lei, iar dascălii câştigă cu măririle din prezent, în medie, 1.500 de lei.

Mai precizăm că aceste solicitări ale profesorilor au fost reglementate prin Acordul încheiat între Federațiile din Învățământ și Guvernul României în octombrie 2014 și Ordonanța de Urgență a Guvernului, cu nr. 83. Prin aceste documente au fost stabilite 3 etape de majorare a salariilor angajaților din sistemul de învățământ, atât a personalului didactic, cât și nedidactic, pe o perioadă de 3 ani consecutiv.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow