18.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

VEȘTI BUNE: Copiii şi tinerii cu diabet de tip I au dreptul la însoţitor până la 18 ani

Părinţii copiilor bolnavi de diabet zaharat insulinodependent de tip I pot răsufla uşuraţi, după ce recent a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul nr. 1306/ 1883/ 2016, prin care au fost aprobate noile criterii de încadrare a copiilor în grad de handicap.
Iniţial, în luna septembrie a anului trecut, existau discuţii ca ordinul nr. 725 din octombrie 2002, privind criteriile pe baza cărora se stabileşte gradul de handicap pentru copii, să fie completat de un proiect de modificare emis de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, în cadrul acestuia fiind modificate criteriile medicale pe baza cărora copiii pot primi indemnizaţia.
Concret, dintr-o listă stabilită de oficialii celor două ministere, copiii bolnavi de diabet trebuiau să îndeplinească minimum un criteriu, fiind vorba însă despre criterii care se întâlnesc la adulţi sau reprezintă complicaţii majore care apar după mai mulţi ani de la instalarea bolii. Printre acestea se numărau cetoacidoza, complicaţie severă a diabetului care pune viaţa copilului în pericol, şi care presupune cel puţin două internări pe an, să prezinte hipoglicemie severă mai mult de două episoade pe săptămână sau două spita­lizări pe an sau boală cronică de rinichi.
„Spre surprinderea noastră, au fost luate deciziile care trebuie, adică fiecare copil până la 18 ani, diagnosticat cu diabet zaharat insulinodependent are dreptul la un însoţitor, aşa cum este şi normal. Până acum era doar până la vârsta de şapte ani valabil, însă asta ar fi însemnat că un copil care are 10 sau 12 ani, îşi poate calcula singur mâncarea sau că îşi poate controla singur glicemiile, ceea ce nu este posibil. De acum, sperăm noi că până la 18 ani vor fi protejaţi, adică au o şansă în plus să ducă o viaţă normală“, a precizat Alexandru Cantea, tatăl unui copil de în vârstă de doi ani, care în luna aprilie a anului trecut a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip I, insulinodependent.
Astfel, toţi copiii care suferă de această afecţiune vor primi până la împlinirea vârstei de 18 ani „o alocaţie lunară de 200 de lei la care se adaugă la celelalte drepturi prevăzute de lege“.

 

Continuare pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow