4.4 C
Paşcani
vineri, martie 31, 2023

Veste bună pentru şoferi! Valoarea RCA ar putea fi redusă. Proiect de lege pentru plafonarea preţului la asigurările auto

Un grup de parlamentari PNL și UDMR vor să plafoneze valoarea contractelor RCA ca urmare a creșterii costurilor asigurărilor auto cauzată de către falimentul companiei City Insurance.

Un grup de 16 parlamentari PNL și UDMR au depus la Senat un proiect de lege prin care cetățenii ar fi mai protejați față de fluctuațiile costurilor asigurării auto obligatorii astfel încât companiile de asigurări să nu mai poată stabili prețuri excesiv de mari pentru RCA.

Inițiativa survine ca urmare a falimentului companiei City Insurance, faliment ce a determinat celelalte companii de pe această piață să crească prețul asigurărilor.

Potrivit proiectului de lege, tariful de referință stabilit de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu va fi doar orientativ, astfel că firmele de asigurări nu vor putea stabili tarife peste nivelul celui de referință.

Polițele RCA nu vor putea depăși plafonul fixat de ASF

Companiile de asigurare de pe piaţa de profil din România au ridicat plafoanele (tarifele) nejustificat de mult creând inadvertenţe socio-economice pe piaţa de profil ducând de foarte multe ori la imposibilitatea încheierii unor noi contracte de asigurare obligatorie”, susțin inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, ASF poate stabili o valoare de referință pentru RCA pe baza unei formule de calcul stipulate în lege. Numai că tariful de referințăare doar caracter orientativ, fără să limiteze într-un fel valoarea asigurării.

În proiectul depus la Senat, tariful de referință al ASF nu va mai fi orientativ, ci va reprezenta un plafon maxim. „Asigurătorul calculează o primă de asigurare astfel încât să se acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor RCA, fără a depăşi valoarea tarifului de referinţă stabilit de ASF”, prevede proiectul.

O altă prevedere este abrogarea articolului 19 din Legea 132/2017 care făcea referire la asigurații cu risc ridicat, astfel că aceștia vor avea o primă calculată tot în funcție de tariful de referință al ASF.

De asemenea, pentru a descuraja asigurătorii RCA de a majora tarifele percepute asiguraţilor şi totodată pentru realizarea unui sistem stabil şi echitabil pentru asiguraţi, se stabilesc amenzi între 50.000 lei și 500.000 lei, atât pentru un preț al asigurării peste tariful de referință, cât și pentru alte fapte precum neplata integrală la termen de către asigurătorii RCA a despăgubirilor datorate din asigurarea obligatorie RCA către persoanele prejudiciate sau către asigurați.

Amenzile sunt menționate și în legea aflată în vigoare, însă aceasta oferă și alternativa avertismentului scris. Prin noul proiect, nu va mai exista avertisment scris trecându-se direct la aplicarea amenzii.

sursa fanatik

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow