0.2 C
Paşcani
vineri, ianuarie 27, 2023

„Verzi” de sărăcie. România poluează cel mai puțin din Uniunea Europeană pentru că nu mai are cu ce, după prăbușirea industriei comuniste

România poluează cel mai puțin din Uniunea Europeană. Aşa ne place să ne lăudăm, a spus-o chiar președintele Klaus Iohannis la cel mai important summit climatic, cel de la Glasgow. În realitate, însă, suntem „verzi” forțați de sărăcie, iar totul este o consecinţă involuntară a prăbușirii industriei postdecembriste, care a ajuns „un morman de fiare vechi”.

Klaus Iohannis, președintele României: Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană.

Doar că lauda preşedintelui ascunde o realitate jenantă. Suntem printre cei mai curaţi europeni, pentru că suntem extrem de săraci.

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie: Industria grea a căzut aproape complet. Nu prea mai avem poluatori. În afara de zona petrochimică şi zona de îngrășăminte nu cred că mai iese fum pe coş pe undeva.

Aproape jumătate din emisiile blocului comunitar sunt generate de ţări cu un nivel ridicat de trai: Germania, Italia și Franța. La noi, „înverzirea economiei” a fost rezultatul distrugerii celor mai mari uzine comuniste.

Lucia Cujbă, reporter Observator: Uzina IMGB a rezistat 30 de ani în capitalism. În 2020 a fost închisă, iar acum a ajuns teren pentru mega afaceri imobiliare. Pe cele 54 de hectare se vor construi blocuri, clădiri de birouri, dar şi spaţii comerciale.

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie: Ne-a prins Revoluția cu tehnologia anilor ’70. Industria grea nu cred că va mai suferi o revenire a perioadei dinainte de ’90. De la metal, la pompe, la echipamente, motoare principale, motoare auxiliare, radionavigaţie. Totul se importă. Nu se face nimic în România.

Sectorul privat, cu capital majoritar străin, controlează acum industria, de la producţia de autoturisme până la cea de alimente

Față de 1990, ajutată şi de inflaţie, producția s-a triplat ca valoare. A fost şi o resetare economică. În loc de mineri şi sudori au apărut IT-işti, curieri şi agenţi de pază.

Răzvan Nicolescu, expert în energie: În ultimii 15 ani, aproape ne-am dublat produsul intern brut, scăzând emisiile cu 60 la sută. Suntem în top cinci mondial.

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie: Un cel puțin 30 la sută din cifra de afaceri este realizat de industrii în România. Media europeană, undeva la 17 la sută.

sursa observator

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow