13.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

Vâscul de Anul Nou

În tradiţia românească, vâscul este nelipsit de sărbători. De Anul Nou trebuie să existe neaparat o crenguţă de vâsc în casă, fie că este atârnată la uşă, la fereastră, la oglindă sau de lustră. Ea semnifică prietenie şi bunăvoinţă. Comercianţii încearcă să profite cât mai mult de această tradiţie şi încă dinainte de Crăciun s-au postat în jurul pieţelor pentru a vinde cât mai mult.

„Ca în fiecare an, am venit cu vâsc la piaţă. Oamenii cumpără de regulă o crenguţă mică deoarece nu au bani, dar tot nu reunţă la tradiţie”, ne-a spus o comerciantă care vindea vâsc în piaţa Decebal din Oradea. Pentru o crenguţă, comercianţii cer între un leu şi trei lei în funcţie de mărimea acesteia. Tradiţia spune că sub vâsc îl poţi săruta pe cel pe care-l îndrăgeşti. O fată dacă se află sub o creangă de vâsc poate fi sărutată de un băiat fără să i se ceară voie sau să i se ceară scuze. În marea majoritate a culturilor, faptul că o persoană stă sub vâsc înseamnă că este disponibilă unui sărut.
Proprietăţi

Pe lângă acestea, vâscul are şi proprietăţi curative. Acesta este considerat a fi deosebit de eficient pentru inimă. Planta are proprietatea miraculoasă de a regla tensiunea arterială, coborând-o când este prea ridicată, ori dimpotrivă, normalizând-o, dacă este prea coborâtă. Vâscul a stârnit dintotdeauna interes şi este înconjurat de un număr de mituri şi legende. Vâscul era considerat sacru în antichitate.

Continuarea pe bihon.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow