More

  Vârstă de pensionare mai mică pentru mamele cu mai mult de 3 copii- propunere legislativă aprobată de Senat

  Array

  Veste bună pentru mamele care au cel puțin 3 copii și se apropie de vârsta de pensionare:
  Senatul României a adoptat ieri o completare pentru Legea privind sistemul unitar de pensii publice. Propunerea legislativă se referă la reducerea vârstei de pensionare pentru femeile care au născut 3 sau mai mulți copii înainte 1990.

  Femeile care au născut cel puţin trei copii înainte de 1 octombrie 1990 şi care i-au crescut și i-au avut în grijă cel puțin până la vârsta de zece ani, vor putea să se pensioneze mai devreme, potrivit proiectului. Această modificare urmează să fie aplicată însă doar dacă persoanele în cauză au realizat stagiul complet de cotizare. Mai exact, reducerea vârstei de pensionare va fi de un an pentru trei copii, sau de doi ani, pentru patru copii ori mai mulţi. Aceasta nu va putea fi cumulată cu o altă reducere prevăzută de Legea pensiilor sau de legile speciale, iar vârsta de pensionare diminuată nu va putea fi mai mică de 55 de ani.

  „Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin trei copii, până la data de 01.10.1990, şi i-au crescut până la vârsta de zece ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare (…)”, este menţionat în act.

  În expunerea de motive anexată proiectului de lege se menționează că în anul 2002, în vechea Lege a pensiilor, a fost introdusă posibilitatea reducerii vârstei de pensionare pentru femeile care au născut şi crescut cel puţin trei copii, dar aceasta a fost eliminată odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor, fiind vorba de o promisiune nerespectată și de o nedreptate. Textul legislativ referitor la această prevedere a fost adoptat cu 120 de voturi „pentru”, niciun vot „împotrivă” şi două abţineri, urmând să intre în vigoare după aprobarea sa de către Camera deputaților.
  Tot în ședința de ieri senatorii au adoptat și proiectul legii votului prin corespondență, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidentiale și europarlamentare.

  Conform acestui proiect, alegătorii vor putea opta pentru completarea unui formular electronic de vot pus la dispoziție online de către Autoritatea Electorală Permanentă, la care se va anexa o fotografie a pașaportului sau o copie a actului de identitate și a documentului care dovedește reședința.
  Precizăm că aceste propuneri legislative nu se aplică momentan, ele trebuie să fie adoptate în viitorul apropiat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, promulgate prin decret prezidenţial şi publicate în Monitorul Oficial, pentru a putea intra în vigoare.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Femeie care nu respecta carantina, depistata de politisti

  La data de 23 ianuarie a.c., poliţiştii Poliţiei Municipiului Paşcani au depistat pe str. 1 Decembrie din mun. Paşcani, o femeie, de 31 ani, din...

  Avertizare meteo: Vânt puternic în aproape toată țara şi ninsori la munte

  informare de vânt puternic intră în vigoare în această dimineață de la ora 10.00. Potrivit meteorologilor, cea mai mare parte a ţării va fi...

  Topul pensiilor speciale din Iaşi: Cea mai mare este de 9000 de euro

  Statul român „a tocat” 42,7 milioane de lei (cca 9 milioane de euro) în anul 2020 doar cu parte dintre beneficiarii ieşeni de pensii...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI