10.2 C
Paşcani
duminică, septembrie 19, 2021
Array

VAL DE SCUMPIRI de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarise innoiesc preturile. Astfel ca 2014 vine cu vesti extrem de proaste pentru bugetele romanilor. Cele mai importante, dar si cele mai cautate produse se scumpesc unul dupa altul. Fie ca vorbim de benzina si motorina, de gaze si tigari, de energie electrica si bere, pentru toate vom plati mai mult. In cazul carburantului, chiar si cu 40 de bani in plus pe fiecare litru, potyrivit realitatea.net.

Preturile la benzina si motorina cresc din prima clipa a noului an. Adica in mai putin de o saptamana.
Motivul, acciza pe care o platim pentru fiecare litru de carburant cumparat se va calcula in baza unui curs valutar dezavantajos pentru romani, dar avantajos pentru bugetul statului. Numai din cauza diferentei de curs vom plati cu 9 bani in plus pentru fiecare litru de carburant.
Sa nu uitam si de celebra taxa de 7 eurocenti pe litru, care a fost amanata, dar nu a fost uitata de guvern. Adunam taxa, acciza, aplicam si TVA-ul pe care tot noi, romanii il platim si aflam ca daca in prezent pentru un litru de benzina dam 5 lei si 60 de bani, dupa aplicarea taxelor vom ajunge sa scoatem din buzunar chiar 6 lei.
Motorina va fi si mai scumpa, de la 5 lei si 90 de bani va ajunge la 6 lei si 30 de bani. Din pacate, cel mai scump sortiment de carburant se va apropia de un nou prag greu de acceptat – 7 lei pe litru.
Mergem la alte scumpiri la fel de dramatice. Gazul se va scumpi cu 1% anul viitor, cel putin asta anunta Autoritatea de Reglementare in Energie in calendarul de liberalizare a pietei. Asadar, daca in prezent pentru incalzirea unui apartament cu trei camere platiti toata iarna o factura la gaz de 1.700 de lei. De anul viitor va fi cu 17 lei mai mare.
Si energia electrica va fi mai scumpa, in conditiile in care Guvernul este hotarat sa introduca asa numita taxa de stalp, pe care furnizorii o vor introduce in facturi. Ar putea fi o scumpire de 1%. Iar in cazul unui apartament de 3 camere, pentru care se plateste o factura de 200 de lei pe luna, scumpirea va fi de 24 de lei pentru tot anul.
Nici berea si nici tigarile nu scapa de scumpiri. Un pachet de tigari va costa si cu 50 de bani mai mult, iar berea ar putea sa se scumpeasca, in functie de inflatie, si cu 10 bani pe litru.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Electroputere VFU Pașcani tot mai aproape de contractul de livrare a 40 de tramvaie pentru Societatea de Transport București

Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza companiei Electroputere VFU Pascani intr-un nou proces intentat...

Tot ce trebuie să știi despre noile lansări Apple – inclusiv iPhone-uri și noua serie de ceasuri inteligente

În fiecare toamnă vine acel moment în care compania Apple prezintă cele mai noi produse ale sale....

Cât costă în 2021 încălzirea cu lemne? Românii își fac stocul pentru iarnă, de teama scumpirilor

În timp ce facturile la gaz și curent au explodat, lemnul de foc pare ceva mai accesibil....

ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance. Posesorii RCA, protejați de lege

ASF anunță că a retras autorizația de funcționare a City Insurance S.A., liderul pieței de asigurări din...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI