11.2 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

Vaccinarea obligatorie a copiilor, portiţă pentru impunerea vaccinării anti-COVID?

Decizia judecătorilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care au anunţat că dreptul copiilor la sănătate primează celui al părinţilor de a decide în privinţa lor şi că vaccinarea pediatrică obligatorie este necesară într-o societate democratică, ar putea veni cu o portiţă pentru introducerea obligativităţii vaccinării anti-COVID-19.

Concret, prin hotărâre, CEDO arată, între altele, că sprijină „principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar şi celor care se consideră mai puţin ameninţaţi de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane”, iar potrivit experţilor, sentinţa ar putea influenţa campaniile de vaccinare actuale împotriva coronavirusului.

„Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19”, a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind „marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare”.

Potrivit lui Hervieu, hotărârea CEDO face „constatarea unui consens general asupra efectelor benefice ale vaccinării, care nu sunt puse în cauză de efectele secundare inevitabile, atât timp cât există un control ştiinţific strict”.

Avocatul Adrian Cuculis susţine, însă, că această obligativitate pentru vaccinarea COVID-19 este dificil de introdus în prezent. „CEDO emite astfel de hotărâri numai atunci când este documentat ştiinţific foarte riguros un astfel de vaccin, aşa cum de altfel sunt serurile administrate copiilor, care au fost îndelug testate şi studiate în timp, iar acest lucru este subliniat de magistraţii europeni.

Din acest motiv, chiar dacă se impune obligativitatea vaccinării anti-COVID, nerespectarea acesteia se va putea sancţiona numai cu amendă sau cu imputarea contravalorii tratamentului în cazul contractării bolii. În niciun caz o astfel de abatere nu poate fi sancţionată penal în acest moment. Tocmai din acest motiv, în nicio ţară UE nu s-a introdus obligativitatea acestei imunizări”, a precizat avocatul.

Deciza CEDO

Reamintim că CEDO a decis, în urmă cu câteva zile, că vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”, după ce a fost sesizată de părinţii unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniţă în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinaţi. În decizia sa, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încălcare a dispoziţiilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la „dreptul la respectarea vieţii private”. „Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii, precum şi a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO. Aceste din urmă persoane, relevă Curtea, sunt „tributare imunităţii colective pentru a se proteja împotriva bolilor contagioase grave în cauză”.

Republica Cehă „beneficiază, aşadar, de o marjă amplă de apreciere în acest context”, adaugă Marea Cameră, ale cărei decizii nu pot face obiectul unui apel. „Interesul superior al copiilor trebuie să primeze în toate deciziile care îi privesc”, subliniază instanţa.

Continuarea pe Adevarul 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI